Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tandsjövargarna har fått GPS-sändare

I tisdags märktes det vargpar som har sitt revir kring Tandsjön i Härjedalen. Vargarna bedövades med pilar skjutna från en helikopter.

– När vi hittade igen vargarna var de på gränsen till Dalarna, säger Linda Ersson som är naturvårdshandläggare på länsstyrelsen i Östersund.

– Förhållandena var perfekta och vi kunde följa deras spår i snön. Innan vi kom med helikoptern hade våra naturbevakare talat om i vilket område som vargarna befann sig, berättar hon.

När vargarna fått sina bedövningspilar och lagt sig ner i snön kunde piloten på Jämtlandsflyg, Ulf Grinde, sätta ner sin maskin alldeles bredvid djuren.

Vargforskaren Per Ahlqvist och professor Jon Arnemo, tog DNA- prov på vargarna och satte på dem sändare. Det för att forskare och förvaltare ska kunna veta i vilket område vargarna uppehåller sig i framtiden.

– Via en vargwebbsida kommer vi också kunna kontrollera ungefär var vargarna är i sitt revir, säger Linda Ersson.

• Var det inte en skyddsjakt beviljad på två vargar i nästan samma område?

Nej, det paret höll till längre västerut, i närheten av Idre. De sköts i lördags på grund av att de härjade bland renarna i området.

• Finns det fler vargar i Jämtland-Härjedalen?

– Det har gjorts observationer av två vargar i närheten av Storsjö kapell och två stycken i Rätanområdet. Det är de vargar vi känner till. Men de har stora revir så det är svårt att säga var de hör hemma.