Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tandsjövargarna har fått GPS-sändare

I tisdags märktes det vargpar som har sitt revir kring Tandsjön i Härjedalen. Vargarna bedövades med pilar skjutna från en helikopter.

Annons

– När vi hittade igen vargarna var de på gränsen till Dalarna, säger Linda Ersson som är naturvårdshandläggare på länsstyrelsen i Östersund.

– Förhållandena var perfekta och vi kunde följa deras spår i snön. Innan vi kom med helikoptern hade våra naturbevakare talat om i vilket område som vargarna befann sig, berättar hon.

När vargarna fått sina bedövningspilar och lagt sig ner i snön kunde piloten på Jämtlandsflyg, Ulf Grinde, sätta ner sin maskin alldeles bredvid djuren.

Vargforskaren Per Ahlqvist och professor Jon Arnemo, tog DNA- prov på vargarna och satte på dem sändare. Det för att forskare och förvaltare ska kunna veta i vilket område vargarna uppehåller sig i framtiden.

– Via en vargwebbsida kommer vi också kunna kontrollera ungefär var vargarna är i sitt revir, säger Linda Ersson.

• Var det inte en skyddsjakt beviljad på två vargar i nästan samma område?

Nej, det paret höll till längre västerut, i närheten av Idre. De sköts i lördags på grund av att de härjade bland renarna i området.

• Finns det fler vargar i Jämtland-Härjedalen?

– Det har gjorts observationer av två vargar i närheten av Storsjö kapell och två stycken i Rätanområdet. Det är de vargar vi känner till. Men de har stora revir så det är svårt att säga var de hör hemma.