Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tandläkare löser mordgåtor i landsorten

/

Många i östra Jämtland kommer säkerligen ihåg tandläkaren Kaj Kull.

Annons

I dag är han pensionerad och bor i Nyköping där han också skrivit sin första deckare. Naturligtvis är det en tandläkare som får en avgörande betydelse när flera fall av mord ska få sin upplösning.

Boken börjar med de intriger som finns på tandläkarmottagningen i den lilla norrländska byn, Städsviken, där en kvinnlig tandläkare inte kan arbeta tillsammans med en manlig kollega, Carl, främst för att han behandlar flyktingarna som finns på flyktingförläggningen.

I byn är många avogt inställd till alla flyktingar och det genomsyrar hela boken.

Så blir en av byns unga kvinnor, Siv, förälskad i en man från Iran, Reza. Men plötsligt en dag försvinner bara Siv utan att berätta varför. Det visar sig sedan att hennes pappa inte gillade dotterns val av fästman.

Reza tycker om att fiska och beger sig ofta till Storfallet där han slår upp sitt tält. Plötsligt en dag blir han knuffad nedför klipporna och bryter nacken. Mördaren anstränger sig för att gömma liket i en grotta, i förhoppning att han för alltid skulle vara borta för omvärlden.

Sökandet efter honom påbörjas, tidningarna skriver och allt är ett mysterium. Hugo Eriksson, en pensionerad polis som bor i byn och är mycket intresserad av flyktingfrågor, läser artiklarna och bestämmer sig för att åka till området på en ”fisketur”.

När skolbarnen ska göra en utflykt till Storfallet hittar barnen ett lik i en grotta och genom Carls röntgenbilder går det att bekräfta att detta är den saknade Reza.

Hugo Eriksson, polisen, får tandvärk och besöker tandläkaren. Där blir han genast vän med Carl och de börjar tillsammans nysta i mordfallet. Det visar sig att det blir fler flyktingar som mördas, allt efter ett visst mönster.

Rezas flickvän Siv har förstått att hennes pappa inte varit alldeles ärlig när han sagt att Reza inte har frågat efter henne och hon bryter upp från sin pappa.

Boken är lättläst och man vill förstås veta hur upplösningen blir. En sak kan jag säga: Det är inte alls som man skulle kunna tro.

Därmed har ännu en deckarförfattare sett dagens ljus, och visst är hans bok en i mängden men den är ändå värd att läsa.

Mer läsning

Annons