Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tandläkare flyttar in till stan

Under de senaste tio åren har var fjärde klinik i Folktandvårdens regi lagts ned.


Framför allt är det i glesbygden som kliniker har försvunnit.

Sammanlagt har 195 kliniker, eller 24 procent av mottagningarna, försvunnit, visar en rundringning till landstingen som SVT har gjort.


Björn Klinge, professor i paradontologi vid Karolinska institutet, varnar för att det här kan drabba de mest utsatta:


– Jag tror att det leder till att man skjuter upp sina besök och kanske enbart går till tandläkaren vid akuta tillstånd. Att dra undan tillgängligheten är på sikt ett hot mot tandhälsan, säger han till Rapport.


Gunilla Klingberg, ordförande för Sveriges Tandläkarförbund, anser att alla ska ha möjlighet till samma nivå på tandhälsa, men, säger hon till TT:


– En del av problemet är att det är svårt att rekrytera tandläkare till glesbygd. Dessutom börjar vi få ont om tandläkare. Antalet utbildningsplatser har ökats ganska nyligen. Sedan får man väl utvärdera resultatet.


Men att det skulle innebära sämre tandhälsa har man hittills inte sett några tydliga tecken på. Sämre tandhälsa kopplas vanligtvis till socioekonomiska faktorer, snarare än till var i landet en person bor, enligt Klingberg.