Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tandhygienisterna breddar sitt yrke

Tandhygienisterna Gunilla Rehnsbo och Ingela Aili ingår i en unik pilotutbildning där de lärt sig laga mindre kariesskador med hjälp av en gel. Metoden kan innebära en omstrukturering inom tandvårdsbranschen.

Gunilla Rehnsbo har tillsammans med Ingela Aili utbildat sig på Institutionen för odontologi vid Sahlgrenska akademin i Göteborg för att lära sig att genomföra en ny typ av kariesbehandling.

Detta görs tack vare en svensktillverkad gel som löser upp det som är kariesangripet. Tillsammans med en keramisk borr som är gjord av porslin så skadas inte frisk emalj, vilket annars kan ske vid konventionell borrning med diamant- och stålborr.

Att tandhygienister nu kan göra detta är helt nytt i sitt slag och endast 10 personer har genomgått denna utbildning i Sverige, varav Gunilla Rehnsbo och Ingela Aili i Östersund är två av dem.

De är båda legitimerade tandhygienister och jobbar med förebyggande tandvård och tandlossning samt att de även har kariespatienter i förebyggande syfte. I dag, efter den genomförda utbildningen, kan de nu också behandla kariesskador, vilket tidigare enbart låg inom tandläkarnas kompetensområde.

– Det är ju jätteroligt, samtidigt som många tandläkare kommer att anse att vi tar deras jobb ifrån dem. Där vill jag poängtera att det kommer vi aldrig att göra eftersom våra patienter kommer till oss av andra anledningar, inte för att laga tänder. Jag ser det mer som en vidareutveckling i vår yrkesroll, säger Gunilla Rehnsbo.

– Det är ett lyft för oss tandhygienister men jag ser också att en del tandläkare kommer att motsätta sig och tycka att vi inte har den rätten. Men det är precis det vi har eftersom Socialstyrelsen inte har något att invända. Vi har ökat vår kompetens helt enkelt, säger en mycket glad Ingela Aili.

Metoden är i princip smärtfri och kan även användas på barn.

Tekniken har funnits i cirka 15 år men var i början krångligare att använda vilket resulterade i att den inte fick något riktigt genomslag då. I dag har Gunilla Rehnsbo och Ingela Aili hållit på med den nya metoden sedan januari 2014.

I och med denna kompetenshöjning inom tandhygienistyrket så innebär det en förändring inom tandvården.

– Det här att vi nu även kan borra samt göra fyllningar ska ju ses som ett komplement. Vi hjälper våra patienter med att åtgärda småskador och avlastar för tandläkarna. Vi har endast mött positiva kommentarer från våra patienter och hoppas att tandläkarna också ser oss som en resurs, säger Gunilla Rehnsbo och Ingela Aili.