Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tandhälsa påverkas av tidiga vanor

Föräldrar som slarvar med barnens tandvård kan påverka deras tandhälsa vid vuxen ålder. En ny studie visar att föräldrarnas livsstilar och vanor reflekteras på barnens tänder.

Karies hos svenska barn och ungdomar har generellt minskat, men frätskador på tänderna har ökat. Boven som ligger bakom ökningen är den stora konsumtionen av läsk och godis och de trender och levnadsvanor som finns i dag.

– Det handlar mycket om vanor och attityder hos föräldrarna, säger Helén Isaksson, som är doktorand vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet och har forskat kring tandhälsan hos barn.

– Att föräldrarna tar ansvar för att ge sina barn en bra grundläggande tandhälsa är A och O, säger Isaksson, som i sin forskning sett ett samband mellan förhållandena hur barn växer upp och hur deras tandhälsa utvecklas. Det handlar om att se till att barnen noga borstar tänderna och har en bra kost och att de följer dessa vanor genom hela livet.

Helen Isaksson har gjort sin studie i Jönköping där hon följt 499 ungdomar och jämfört deras tandhälsa i åldrarna 1, 3, 6, 15 och 20 för att se hur den utvecklats. Alla barnen i studien ingick i ungdomstandvården. Resultaten visade att de flesta barn som hade problem vid ung ålder fortfarande hade det när de var 20 år. Ett samband kunde även ses mellan kariesbildning och övervikt och fetma.

– För barn som får skador på sina mjölktänder ökar risken att få karies på sina vuxentänder senare i livet, säger Isaksson. Vår studie visar att inpräglade vanor följer med under hela uppväxten.

Hon påpekar att det är viktigt att skolhälsovård, barnhälsovård och tandvård vänder sig även till föräldrarna och tidigt går ut med information om hur barnen bäst sköter sina tänder.

– Det förebyggande arbetet är viktigt för att man ska kunna ändra riskbeteenden hos barnen redan när de är små, säger Isaksson.