Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tänder är också kroppsdelar

Ingen politiker har hittills kunnat förklara varför vårt välfärdssystem betraktar tänderna som vitt skilda från resten av kroppen. Jag menar, tänder är ett organ med nerver och blodkärl som vi behöver när vi tuggar, formar ord och ler. Det är inget som vi lika gärna kan vara utan.

En sjukvårdspatient behöver, med något undantag, aldrig betala mer än 1 100 kronor per år. Blir vården dyrare träder högkostnadsskyddet in. Den som har stora problem med tänderna kan få punga ut med tiotusentals kronor. Högkostnadsskyddet träder in först när räkningen överstiger 3 000. Det är många som inte har råd med det i dag. Därför väljer de bort tandvård. Därför har tandvård blivit en klassfråga. Samhället där klasskillnaderna kunde avläsas i munnen är tillbaka.

Syftet med tandvårdsreformen 2008 var att ge mer stöd till dyra behandlingar. Ändå visade en rapport från Riksrevisionen förra året att det är fler i dag än före tandvårdsreformen som väljer bort tandvård för att det är för dyrt. En ny rapport från Riksrevisionen visar att nästan sju miljarder av anslagen till tandvårdsstöd som budgeterats sedan 2008 inte har använts. Orsaken är att många inte känner till stöden och att reglerna för högkostnadsskyddet är krångliga. Eftersom pengarna inte har utnyttjats har regeringen passat på att minska anslagen med 20 procent.

Sedan tandvården avreglerades 1999 har det blivit dyrare och dyrare att laga tänderna. I Sverige har vi sedan lång tid tillbaka en grundläggande inställning som säger att sjukvård inte ska vara en kostnadsfråga. Alla, fattig som rik, ska få vård. Det enda rimliga vore att betrakta tandvården på samma sätt. Så varför gör man inte det?

Om man tittar på kostnaderna förstår man varför. Statens kostnader för tandvård är i dag bara en tiondel av sjukvårdskostnaderna. Det beror på att vi betalar så stor del av tandvården själva. Ett högkostnadsskydd liknande sjukvårdens skulle spränga alla kostnadsramar. Därför vill politikerna inte ta i frågan. Därför fortsätter landstingens upplysningstjänst Vårdguiden att ge följande tips till den som inte har råd att laga sina tänder:

1. Fråga om det finns en billigare behandling.

2. Be tandläkaren om en avbetalningsplan.

3. Ansök om ett banklån.

4. Sök socialbidrag.