Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tålamod med miss Price

Annons
Är det till att vara bekant med Den Förskräckliga Miss Price? Om inte kan jag tala om att det är en knepig patiens för två lekar. Detsamma gäller en viss Jonas Tvärmose – Vilket namn! Jonas är något enklare att tas med än Misse. Hon gör skäl för sin beteckning.
Usch, säger någon, så urtråkigt. Patiens, är det verkligen någon som har tid att syssla med sånt nuförtiden? Jo, faktiskt.
För min del startade det en jul för ett par tiotal år sedan när jag fick både kortlek och boken 100 patienser. Sen har det rullat på i perioder.
Att patiens betyder tålamod kan nog alla utövare bekräfta. Många patienser går aldrig ut, men man kan inte låta bli att försöka. Vi har i familjen en favorit som sysselsätter oss en och annan regnig sommarkväll på stugan. Den heter av någon förborgad anledning Ingers patiens, men vi kallar den Idioten. Den är fasligt enkel att lägga. Går den ut, så finns där bara en enda hög på bordet. Det händer ungefär vart tionde år. Men vi tävlar, barnbarnen och jag. Vi börjar på ett, tu, tre och den som har minsta antalet högar vinner, så klart. Det låter lite löjligt men det roar oss. Snart lurar dom mig med vanliga kortspel och är hörbart förtjusta när mormor dabbar sig.
I ensligheten kan man roa sig med till exempel Bismarcksparaden som förstås fått namn efter den omskrivne tyske krigsherren. Den går faktiskt ut ibland, vilket är en stor fördel. Dessutom ser den väldigt ståtlig ut med alla kungar i översta raden, alla drottningar i nästa och slutligen alla knektar den tredje. Apropå Bismarck säger patiensboken så här: "Både Napoleon och hans arge motståndare furst Metternich kopplade av på det här sättet, och järnkanslern Bismarck som länkade Europas öden under flera decennier var en hängiven patiensläggare."
Så man är i fint sällskap.

Mer läsning

Annons