Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tala om skattehöjningarna

Stefan Löfven är som mest bekväm när han får prata sysselsättnings- och näringspolitik; som sambandet mellan ett gott innovationsklimat och Sveriges konkurrenskraft. I måndagens tv-duell mot Fredrik Reinfeldt återkom Löfven flera gånger till vikten av att hänga med i den globala konkurrensen. Detta är S-ledarens komfortzon. Här kan han lägga ut texten med all den trovärdighet som följer av att ha suttit sex år som chef för Metallfacket.

Däremot är Löfven inte lika bekväm när Reinfeldt kommer in på Socialdemokraternas skattehöjningar. Från Moderaterna heter det ju att S planerar för en massiv skattechock.

S-ledaren har dock ingen anledning att darra på manschetten, han borde rentav välkomna en sådan debatt. För som det är i dag agerar regeringen vårdslöst med skattebetalarnas pengar.

Den sänkta arbetsgivaravgiften för unga är kanske det tydligaste exemplet på högerns slöseri. Även om den kommande budgeten innehåller vissa förändringar, gränsen sänks från 26 till 25 år, är det fortfarande en otroligt dyr och ineffektiv reform.

Det är tveksamt om ens Sherlock Holmes skulle kunna hitta en oberoende ekonom som är beredd att försvara sänkningen av arbetsgivargiften för unga.

Trots de återkommande larmen om den höga ungdomsarbetslösheten, har långt ifrån alla unga svårt att få ett jobb. Killarna och tjejerna på gymnasieskolans yrkesprogram har många gånger goda utsikter att hitta ett arbete – inte för att de är billiga att anställa utan för att de behövs. Det är pengar i sjön att i fyra-fem år kasta subventioner efter duktiga mekaniker, kockar och vårdbiträden.

De 17 miljarder/år som den sänkta arbetsgivaravgiften kostat motsvarar, enligt en utredning från Handels, 37 778 heltidsanställningar till en lön på 25 000 kronor/månaden. Det skulle kunna vara fler sjuksköterskor på sjukhuset, fler lärare i skolan.

I ljuset av den offentliga sektorns resursbrist, är regeringens ekonomiska prioriteringar stötande.

Under det år som återstår till valet kommer Fredrik Reinfeldt att hota, larma och skrämmas med Socialdemokraternas skattehöjningar. Ta den debatten, Stefan Löfven!