Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tal och gärning måste höra ihop

Varför gick det som det gick i valet? Här ovan resonerar jag om sossarnas valanalys. Jag är rätt optimistisk av den enkla orsaken att jag inte tolkar valresultatet som att väljarna avvisar den samhällsmodell sossarna har byggt upp. Att resultatet var ett gigantiskt misslyckande är i alla fall klart. Det är en sak att knappt förlora ett fjärde val efter tolv år vid makten, och att förlora ett val i opposition där de borgerliga genomfört det ena slaget mot välfärden efter det andra.

En del sossar tycks anse att Socialdemokraterna och de rödgröna snackat för lite om sjuka och arbetslösa. Jag undrar om vi inte snackat för lite om både dessa grupper och om vanligt folks villkor. För många väljare har undrat om sossarnas tal om jämlikhet verkligen  bottnar i den politik partiet för. Otydligheten har varit för stor och skillnaden mot de borgerliga har inte i alla lägen varit tydlig.

Intressant att notera är att valanalysen tar opinionsmätningarna på stort allvar. Man följer noga opinionen under mandatperioden utifrån mätningarna. Jag tror att det är ett riktigt sätt att gå tillväga. Är det något som valresultatet visar så är det att mätningarna är förvånansvärt precisa. I och för sig kan man tänka sig att mängden av mätningar också påverkar opinionen. Men det förändrar ju inte det faktum att de är viktiga.

Finanskrisen som man tycker borde ha gynnat vänstern, tillmäts stor vikt. Tack vare den så kunde Reinfeldts dåliga facit vad gäller arbetslöshet och ”utanförskap” ursäktas inför väljarna. Den, och under valåret Greklandskrisen,  ökade förtroendet för den sittande regeringen trots att krisens uppkomst tveklöst kan hänföras till den avreglerade finansmarknad som de borgerliga ser upp till och uppmuntrar. Sossarnas kritik mot finansmarknadens bonusraseri föll däremot platt när det sen visade sig att AMF, där LO är en viktig part, agerat på eller i varje fall påstods ha agerat på liknande sätt. Sossarna måste visa inte bara att man vill jämlikhet utan också konsekvent agerar för jämlikhet.