Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Takida har hittat tillbaka till rötterna

Takida är Ångebandet som inte vet om de vill kalla sig folkliga eller inte, men struntar i vilket. Det är fem år sedan de besökte Yran sist och bandet är redo för att återvända.
– Det känns skitkul, säger Mattias Larsson, gitarrist i Takida.

Mattias Larsson svarar i telefon, hans lugna och mjuka röst som hörs genom luren stämmer inte överens med bilden av en hårdrockande gitarrist. Den ettårige sonen Fred leker i bakgrunden och intervjun pausas av russinmellanmål och stoppa förbjuden lek vid diskmaskinsluckan. Mattias Larsson har, liksom de andra i bandet, en lugn sommar framför sig innan det är dags för Storsjöyran som blir avsparken på sommarens turnerande.

– Vi gör några småspelningar men annars är det rätt lugnt, vi brukar annars ha mycket på somrarna, säger han.

Bandet kommer som bekant från Ånge och släppte 2007 albumet "Bury the lies" som sålde platina och resten är historia. Senaste tillskottet i repertoaren är plattan "All turns red" som släpptes i våras. En skiva som Mattias säger har fått positiv kritik.

Vi pratar om Östersund och vad bandet har för relation till den Jämtländska staden, nästan granne till deras eget Ånge, i norrländska mått mätt. Med flera lyckade Yranspelningar i bagaget sen tidigare och att stan också genom åren varit boplats för en del av medlemmarna är svaret att relationen är bra.

– Oräkneliga gånger har vi promenerat där över Frösöbron och Storsjöyran är en skitbra festival.

Takida kallas ibland för folkliga i media. Det är ett epitet de inte vet om de vill kännas vid eller inte. Mattias Larsson ställer sig frågan vad som är folkligt.

– Vad är egentligen folkligt och när blir man det? Är det när många känner till en och kan det ha en negativ klang? Jag vet faktiskt inte men är det när många tycker om oss och känner till oss så tack för det. Det är okej att vara folklig och skulle det vara dåligt så bryr vi oss inte om det.

Takida lovar att låtar från nya skivan kommer att dyka upp på Yranspelningen, men också gamla låtar från de första albumen.

– Vi har gått tillbaka lite mer till det gamla Takida på den här nyaste skivan. Det är mer gitarrbaserat jämfört med tidigare plattan, "Burning heart", och det gillar vi som fan.

På tal om kommande spelning på Yran är tonen förväntansfull och bandet säger sig se fram emot att träffa publiken.

– Herregud, det är fem år sen sist! Det är helt klart dags att vi ses igen!

Takida, torsdag, Badhusparken, 23.15