Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Taket lyfte när Rosa fick LT:s kulturpris

Det var stående ovationer när Länstidningens kulturpristagare tog emot sitt pris på församlingshemmet i Ytterhogdal.

– Det är fantastiskt, säger den värdiga vinnaren Rosa Taikon.

Länstidningens kulturpris delades ut för 22:a gången i ordningen. Men frågan är om någon fått taket att resa sig när priset delades ut. Det var något som hände när Rosa Taikon fick utmärkelsen i Ytterhogdal.

– Det är helt fantastiskt att en tidning ger det här priset, säger Rosa Taikon efter att ha mottagit priset av tidningens kulturredaktör Åsa Eriksson Ahnfelt och chefredaktören Lennart Mattsson.

Hon fick priset för hennes smyckestilverkning och sitt stora engagemang för romernas rättigheter i Sverige och runt om i världen vilket för tillfället är ett mycket aktuellt ämne.

Förutom stor ära kunde Lennart Mattsson skriva ut en check på 30 000 kronor som redan nu är destinerade vart de ska gå – till fortsatt tillverkning av smycken med hjälp den urgamla filligrantekniken. Och redan nästa år kommer hon att ha en utställning på Nordiska museet.

– Jag önskar bara att våra ungdomar vill ta efter tekniken, berättar Rosa Taikon som vid 35-årsålder började jobba med sin till- verkning av smycken efter att ha börjat jobba redan som sjuåring inom musikens värld.

Numera är hennes smycken berömda över stora delar av vår värld men så var det inte från början.

– Nu visar jag mina första alster som skräckexempel när journalister kommer på besök, säger Rosa Taikon som hade en lång och krånglig väg innan hon nådde så långt att hon kunde leva på sitt konstnärskap.

Mycket har handlat om utanförskap för den romska befolkningen som långt in på 60-talet inte räknades in i det svenska samhället.

– Det är inget jag läst mig till utan det är något som jag upplevt, berättar Rosa Taikon som varje dag kämpar med stort engagemang för att minoriteterna i vårt samhälle ska få en drägligare tillvaro.

– Vi måste inte ha fördomar mot varandra utan vi måste ge varandra en chans, säger Rosa som själv fick uppleva det när hon flyttade till Flor, utanför Ytterhogdal.

– Det tog ett tag innan de förstod att jag inte var där för att stjäla hönor, säger hon som vanligt med en rapp replik som vittnar om hennes bestämda åsikter.

Att hon var en uppskattad pris tagare visade inte minst den stora uppslutningen. Ett hundratal personer från både Ytterhogdal och Östersund fanns på plats och det var nog ingen som lämnade prisutdelningen utan att ha blivit berörda på något sätt.

– Hon är definitivt en värdig pristagare. Hon är en fantastisk människa, säger Kerstin Borgström från Ytterhogdal innan hon ger sig i väg i höstmörkret.