Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tågstopp över Stora Helvetet efter tillståndsmiss

För en månad sedan återinvigdes banbanken över Stora Helvetet i Storlien, men tågtrafiken över gränsen ha stått stilla ändå.

Mer än en månad efter invigningen har bussarna fortsatt att gå mellan Storlien och Kopperå på norska sidan där passagerarna kunnat kliva av och på.

Invigningen av banvallen över Stora Helvetet i mitten på januari var annars en efterlängtad händelse; tågförbindelsen över gränsen hade legat nere över ett år på grund av sättningar i den 30 meter branta banvallen.

Nuvarande tågstopp lokaliseras delvis till norska myndigheten Jernbanetillsynet som inte utverkat det trafiktillstånd som krävs. Motsvarande tillstånd i Sverige ges av Transportstyrelsen och det tillståndet är grönt.

– Det är någonting med tillståndet på norska sidan som det här beror på, säger Izhak Dan på pressjouren hos Norrtåg som trafikerar banan

– Det är oklart om norrmännen glömt det eller om tillståndet tog för lång tid på norska sidan, enligt Izhak Dan.

– Men från och med måndag kommer trafiken att gå med tåg hela vägen, säger han.

Han det gått något tåg efter invigningen?

– Det har varit bussar i båda riktningarna. Efter invigningen tog det lite tid att köra in banan och sedan var det detta med tillståndet, säger Izhak Dan.