Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tage Nytén

Tidigare direktören vid Vattenfall, Tage Nytén, Vällingby, har avlidit i en ålder av 88 år.

ans närmaste är hustrun Kerstin, och barnen Per, Karin och Maria med familjer, däribland nio barnbarn och fyra barnbarnsbarn.
Tage Nytén föddes i Lund 1922 som äldst i en brödraskara på fyra. Tages far, Claes, arbetade på Statens Järnvägar och modern, Ester, var sjuksköterska.
Efter studenten kom Tage till Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm med civilingenjörsexamen1947. Omedelbart därefter fick han anställning på Vattenfall och blev snabbt en ledande person då det gällde utbyggnaden av elförsörjningen och det svenska elöverföringssystemet. Hans kompetens, arbetsförmåga och ledaregenskaper ledde till chefsbefattningar och tunga uppdrag bland annat för etablering och finansiering av kärnkraftverket i Forsmark och för införandet av naturgas i Sverige genom bland annat Swedegas AB där han var styrelseordförande under flera år. Tage Nytén var även en av initiativtagarna till effektivare energianvändning och en tidig satsning på nya och förnybara energikällor.
Tage Nyténs analysförmåga och strategiska tänkande innebar att han fick en av de tyngsta posterna när han blev stabsdirektör och därmed ställföreträdande generaldirektör för Jonas Norrby. I staben drevs de strategiska utvecklingsfrågorna för Vattenfall bland annat planering av elförsörjning och överföringssystem, på den tiden även med ansvar för rationell elförsörjning i hela Sverige i samverkan med övrig svensk kraftindustri – privat och kommunal, däribland Jämtkraft AB.
Tage Nytén hade en uppskattad och erkänd förmåga att engagera och leda de främsta inom dessa områden, med resultatet att Vattenfall kom att inta en, även i internationella sammanhang, ledande position inom energiförsörjningen. Ett av Tages mål var att Vattenfall skulle präglas av spetskompetens, ett mål som uppskattades av hans medarbetare men även av underleverantörer som ASEA/ABB.
Vi som hade förmånen att dagligen samarbeta med Tage kommer att minnas honom med glädje och beundran. Vi vet att vi delar den uppskattningen med stora delar av energibranschen.


Carl Erik Nyquist,
Birgitta Dangården,
Helge Jonsson
och Lennart Lundberg