Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tabitha från Malawi ska göra målen i K/D

En 17-årig anfallare från Malawi i Afrika ska göra målen för K/D i år.
– En mycket duktig tjej, säger tränaren Tommy Martinsson om Tabitha Chawinga.

En hel del tyder på att Chawinga kan bli skillnaden mellan en plats i mitten och i översta toppen för K/D. 17-åringen är snabb, skjuter hårt och spelar som en herrspelare.

– Tabitha är precis den spelartyp vi behöver. Hon är målfarlig och ganska teknisk, säger Tommy.

Hon spelar som en kille – eller hur?

– Ja, jag håller med. I Malawi har hon också spelat mot killar hela tiden eftersom det inte finns någon riktig damfotboll.

Chawinga har hunnit med en träningsmatch med K/D. Då blev det fyra (!) mål.

– Det är en mycket duktig tjej. Tyvärr pratar hon inte så bra engelska än och hon är också lite blyg, men det börjar släppa nu när hon lär känna lagkompisarna mer.

Tabitha delar rum med ett annat nyförvärv, amerikanska målvakten Christina Dineson. Det är en spelare som inte är blyg.

– Hon är mycket orädd och snabb. När hon går ut i närkampsspelet är hon helt hänsynslös. Hon har nog brutit alla fingrar som man kan göra och även näsbenet.

Dineson duellerar med Lisa Brandén om målvaktsposten, men eftersom den senare fortfarande jobbar hemma i Härjedalen lär Dineson bli nummer 1 under vårstarten.

Martinsson har två utländska nyörvärv just nu, men hoppas på minst tre till. Alla från USA.

Egentligen skulle spelarna redan ha varit på plats, men det har strulat.

– Tanken var att vi skulle ha dem här till seriestart, precis som ÖDFF. Nu hoppas vi ha en innermittfältare här om någon vecka och sedan ska två, eventuellt tre komma slutet av maj.

Ett annat problem är att Tabitha Chawinga inte får spela i Sverige förrän hon fyllt 18 år. Det gör hon 20 maj. Därmed missar hon de fem första matcherna.

Utgångsläget kunde ha varit bättre. Plussa på med att Tommy Martinsson dessutom tappat fjolårets USA-trio Blosser, Krnjaic och Hamlin, samt även nyckelspelarna Pernilla och Karolina Arvidsson,

Ni har uttalat ett mål om att vinna serien – hur ser ni på det nu?

– Vi måste tänka oss för innan vi pratar om att vinna någon serie. Men vi har ett bra lag ändå, men den riktiga spetskompetensen saknas just nu.

Hur är annars känslan så här inför premiären?

– Hyfsat. Tyvärr har osäkerhetsfaktorerna varit för många och försäsongen har inte varit så bra. Vi har haft för få spelare i träning och genom att inte fick in de utländska tjejerna som vi ville, var vi även tvungna att stryka träningslägret.

Tommy Martinsson väljer att lägga en del av favoritskapet i årets division 1-serie på ÖDFF, men också på Djursholm.

– ÖDFF väntar in tre tjejer från USA och de kommer att vara med där uppe. Djursholm satsar stort och har mycket pengar. Dessutom tror jag att Ope kommer att överraska. De är nykomling, men har ändå en jättebra stomme från ÖDFF.