Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ta vara på Frösöns skönhet

Om vi ska få en positiv utveckling i länet räcker det inte med ekonomiska styrmedel, inte ens med infrastruktur. Vi måste också satsa på de mjuka värdena, som kan göra att människor uppmärksammar oss och skapar en känslomässig förankring för dem som bor här. Med denna artikel vill vi fästa uppmärksamheten på en sådan tillgång som riskerar at gå förlorad, nämligen Frösön, en av Sveriges vackraste och märkligaste kulturmiljöer. 

Denna unika miljö håller på att äventyras till följd av oklok planering, otillräcklig information och bristfällig landskapsvård. Med förhållandevis enkla medel skulle det gå att utveckla Frösön till en upplevelse- och rekreationsmiljö av internationell klass.

Frösön har tidigare varit riksbekant för sin täthet på tradition och minnesmärken. Det finns otaliga platser och händelser som vittnar om att Frösön har varit landskapets kulturella, historiska, politiska och militära knutpunkt. Frösö kyrka, Hov, Kungsgården, Frösö läger, Sommarhagen, Stocke Titt – ja, listan på minnesmärken kan göras lång. Lägg därtill den enastående skönheten med utsikt över skog, ängar, vatten och fjäll. Få platser i Sverige kan mäta sig med denna kombination av natur och kultur.

Det sorgliga är att Frösön inte längre används som dragplåster för Jämtland eller ens för Östersund. En annan brist är att ortsbornas kunskap håller på att försvinna. Många skolbarn på dagens Frösön går hela sin skoltid utan att ens får höra talas om runstenen, än mindre om allt det andra.

Vi är övertygade om att det på dessa historiska och vackra marker finns mycket att utveckla för Östersunds profil, för kommuninvånarnas trivsel och för turistisk verksamhet. Då krävs en uppryckning av både gång- och cykelstråk, landskapsvård, rast- och utsiktsplatser, skyltning och marknadsföring. Vi vill därför vädja till Östersunds kommun att åter ta ansvar för att utveckla Frösön som turistmål och kulturmiljö. Det behövs:

# Fysisk planering så att inte nya bebyggelseområden ytterligare inkräktar på möjligheterna att uppleva landskap och sevärdheter.

# En plan för röjning och landskapsvård.

# En plan för att göra sevärdheterna tillgängliga.

# Samverkan med områdets kulturella aktörer.

Det är inte fråga om stora åtgärder, men om de inte görs nu blir det för sent.

 

Sten Rentzhog, ordförande i Heimbygda

Sigrid Grenholm, vice ordförande i Heimbygda

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel