Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta tjejerna på allvar

Annons
Har så här långt nöjt mig med att ironisera på min blogg och i denna spalt över ÖP och Stefan Nolerviks ihärdiga och konstruerade skrivande om tjejidrott.
Känns lite risigt. Ämnet är ju viktigare än så och ska absolut tas på allvar.
Tycker att det kan vara läge att kommentera några exempel.
Dam/flickishockeyn misshandlas. Ja du, Nolervik. Självklart har det genom åren gjorts en del missar, större och mindre, precis som det gjorts i mångfalt högre grad inom pojk/herrishockeyn.
Det har dock också gjorts, vilket Nolervik tyvärr inte nämner/inte känner till, väldigt stora satsningar på flick/damishockeyn.
Varför har vi då så få flick/damspelare i länet?
Förmodligen för att klubbarna inte lyckats nå ut med sitt budskap till barnens föräldrar vilka är de som måste nås i det initiala skedet.
Av samma orsak har vi de senaste åren en skrämmande låg nyrekrytering av pojkar.
Det är, Nolervik, ishockeyn som helhet som har problem.
Vi, skriver Nolervik, borde satsa på damishockey och daminnebandy så skulle vi snart ha elitserielag i dessa sporter.
Ska jag orka kommentera, tänker jag innan jag lite milt skriver:
Har ÖP:s sportredaktör verkligen klart för sig vilka ingredienser som måste till för att nå elitnivå?
Känns, om vi talar elit, angelägnare att uppmuntra sponsorer att stödja Jämtland Basket som på både dam- och herrsidan huserar på elitnivå att stärka sina positioner ytterligare.
Pengar direkt riktade till att avlöna basketinstruktörer som fick fart på verksamheten i hallar utanför Östersund skulle göra underverk för tjejbasket (och, jag viskar, även för pojkbasket).
För att uppfylla ...
... Nolerviks vision om att "ur ingenting" (jag vet om och är full av beundran för Svegs IK:s satsning på ishockey för tjejer) skapa ett lag redo för att ta upp kampen med de bästa i Sverige skulle det nog behövas att vi antingen importerade en sport som vi blir först med i Sverige eller att vi uppfann en helt ny sport.
Härmed förklarar jag mig en gång för alla enig med vem som helst som säger att idrott ska bedrivas på lika villkor oavsett kön, hudfärg, sexuell läggning eller vilka andra kriterier som än kan kommas på.
Härmed uttrycker jag min åsikt att det måste vara helt rätt och okey att i en tävlingsinriktad verksamhet ge extra uppmuntran och stöd till de som vill underkasta sig de uppoffringar som vägen mot elit obönhörligt kräver.
Om detta vet tjejer som styrkelyftarna Cecilia Nordin och Anette Langva-Henriksen (för att inte tala om skidskyttets Anna-Carin Olofsson) långt mycket mer än vad tjejerna i Östersund Innebandyklubb gör. Och framförallt är de beredda att göra den satsningen.
GDet har dock också gjorts, vilket Nolervik tyvärr inte nämner/inte känner till, väldigt stora satsningar på flick/dam-ishockeyn.

Mer läsning

Annons