Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ta spritlarmen på allvar

Ofta får vi larmrapporter om att unga i Jämtlands län dricker dubbelt så mycket som övriga landet och att var femte barn lever i hushåll där det finns vuxna som har ett riskbruk av alkohol.

Annons

Det är hög tid att vi tar dessa rapporter på allvar. Alkoholproblematiken är inget ungdomsproblem utan ett vuxenproblem och med det följer också ett ansvar för de barn och unga som bor i vårt län. Forskning visar entydigt att en tidig alkoholdebut ökar risken för missbruk och de ungdomar som bjuds på alkohol hemma också dricker mer än andra unga. Många gånger brister även ålderskontrollen i butiker som säljer folköl. En ökad alkoholkonsumtion bland unga medför inte bara risk för missbruk i vuxen ålder utan även akuta psykiska och sociala problem. Varför fortsätter vi vuxna då detta oansvarstagande beteende trots att vi har lagar och bestämmelser som ska hindra barn och unga att överhuvudtaget kunna konsumera alkohol? Miljöpartiet vill se en nolltolerans för unga under 18 år och för det krävs en attitydförändring gällande alkohol, inte minst bland föräldrar och andra vuxna.

Fler mötesplatser, positiva förebilder och en fortsatt satsning på den breda mobilisering mot droger som länet har påbörjat är fler viktiga verktyg för att minska alkoholkonsumtionen bland unga.

Jimmy Eriksson, (MP) Östersund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel