Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta rätt på äldres rätt

Annons

Äldre och funktionsnedsatta har rätt till en rik och värdig tillvaro, även om de har behov av stöd från samhället.. Därför vill vi utveckla Lagen om särskilt stöd (LSS) så att den omfattar även äldre som får funktionsnedsättningar på grund av sin ålder. Detta skulle innebära att LSS kan ersätta stora delar av dagens system med hemtjänst. Vi skulle få ett rättighetsbaserat system där åldersrelaterade funktionsnedsättningar inte särbehandlas.

För att underlätta för äldre och funktionshindrade att flytta till nya orter bör även rätten till olika stöd, som exempelvis personlig assistens eller rätten till olika hjälpmedel, följa med oavsett om den äldre eller funktionshindrade flyttar till en ny kommun eller landsting.

Äldre som behöver vård ska dessutom ha rätt få bo ihop med sin partner, och detta ska gälla även om den äldre träffat sin partner sent i livet. 

Behovet av privatliv försvinner inte för att en människa åldras eller är funktionshindrad, och därmed hamnat i ett beroendeförhållande. Då är det snarare ännu viktigare att slå vakt om den enskildes rätt till personlig integritet.  Piratpartiet motsätter sig därför att videokameror ersätter nattpersonal på äldreboenden. Vi vill i stället se krav på minimibemanning inom demensvården och närvarande personal dygnet runt. 

O. Vogel

Piratpartiet Jämtland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel