Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta med hunden på semestern – eller kanske inte

/

Visst kan det vara trevligt att ta med jycken på bilresan och kanske rentav låta den ligga på hatthyllan och se sig om. Men det finns en hel del att ha i åtanke – både för hundens- och ägarens skull.

Annons

- I bilen skall hunden sitta i en bur som man spänner fast och inte i knäet. Då kan den bli en fara både för sig själv och andra, säger Hans Rosenberg, presstalesman på Svenska Kennelklubben.
Det finns ingen lag som specificerar hur hundar skall fraktas i bil – men det betyder inte att det inte finns en hel del att tänka på.
Har man en kombi så bör man skaffa ett rejält galler mellan bagageluckan och passagerarna eller en rejäl bur– ett nät är inte att rekommendera.
- Hunden kan ju gnaga sönder nätet utan att man märker det och då blir skyddet obefintligt, så jag rekommenderar galler eller bur.
Säkerhetsbälte för hund är ett annat alternativ som kan fungera för den som ändå vill ha hunden inne i bilen eller inte har en kombi.
- Jag har inte själv testat det, men med lite träning så fungerar det säkert alldeles utmärkt, säger Hans Rosenberg.
Det absolut viktigaste är att hunden inte är lös i bilen.


Grindar som sitter för bagageluckan för den som har kombi och utrustat den med galler är ytterligare något Hans Rosenberg rekommenderar och det av flera skäl.
- Det kan vara bra om man av någon anledning måste stanna och öppna bagageluckan på en trafikerad väg eller om man stannar bilen för att ta en paus och det är varmt ute då kan man öppna upp så det inte blir för varmt när bilen står stilla och luftkonditioneringen inte går.
Men Hans Rosenberg tycker inte att det är tillräckligt att bara öppna upp bilen om det är riktig sommarvärme. Det eftersom hunden är mer värmekänslig än människan och då kan må dåligt av värmen. Men i andra fall så kan grindar och ett hänglås vara en bra lösning då det är varmt och man själv skall in och handla så kan hunden lugnt ligga kvar i bilen en liten stund.
Hänglåset är till för att ingen skall få för sig att släppa ut hunden.
Värmen är ofta det som är det jobbigaste för hunden under en bilresa.
Hans Rosenberg tycker att man verkligen skall fundera på om hunden verkligen behöver följa med på resan, oavsett om det är en lång eller kort resa. Kanske kan det vara bättre för den att ligga hemma medan familjen är på badstranden och på längre semesterresor kan det till och med vara en fördel och roligt för hunden att vara på hundpensionat.
- Den kan träffa nya hundar och upptäcka nya lukter så det kan vara väldigt positivt. På så vis kan man själv ägna sig åt shopping och museum och sånt som hunden inte har så stort utbyte av utan dåligt samvete för hunden, säger Hans Rosenberg.

Maria Gunnarsson
Nyhetsbyrån NAMedia

Mer läsning

Annons