Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ta med ett badlakan för tårarna

Originaltitel: The fault in our stars
Premiär: 22 juni 2014
Regi: Josh Boone
Med: Shailene Woodley, Ansel Elgort, Laura Dern med flera
Speltid: 2 tim 5 min
Betyg: 3
Censur: 11 år

Tårarna rinner ner för kinderna, droppar från hakan och ner i knät. En stril letar sig in i örat, några fastnar i mungipan. Jag torkar mig med händerna, tröjärmarna - till sist får jag gräva fram en halsduk ur väskan för att stoppa floden.

Efteråt är jag utmattad, uttorkad och inte så lite generad.

För är det något som filmmakarna bakom "Förr eller senare exploderar jag" har siktat på, så är det att få publiken att gråta. Och jag har gått rakt i fällan.

Filmen bygger på den bästsäljande ungdomsromanen med samma namn av John Green, och handlar om 16-åriga Hazel och 17-åriga Augustus.

De träffas i gruppterapi för cancersjuka ungdomar. Hon har tumörer i lungorna och måste bära runt på en syrgastub, men har fått livet oväntat förlängt av en experimentell medicin. Han är friskförklarad men har tvingats amputera ett ben efter "en släng" av skelettcancer.

Först verkar de dåligt matchade, hon en fullblodscyniker som helst vill vara i fred, han en levnadsglad charmör som vill bli älskad av miljoner. Men de finner varandra, och tillsammans upplever de svindlande kärlek och bråddjup sorg.

Deras närkamp med döden ger känslostormarna en extra dimension - som att tonårslivet i sig inte vore nog smärtsamt och ljuvligt.

Kanske gråter jag allra mest med Hazels föräldrar, som tappert försöker göra hennes vardag så normal som möjligt samtidigt som de måste planera för ett liv utan henne.

Shailene Woodley, som spelar Hazel, har en fin stillhet i sitt spel, men filmen hänfaller till en hel del romantiska klyschor. Ibland blir det extremt fånigt, som i en scen där paret hånglar - och applåderas av en hel folksamling.

Och Ansel Elgort övertygar inte riktigt som den knascharmige Augustus, även om han alldeles säkert kan erbjuda betydligt roligare sällskap för en tonårsflicka än den svårmodige "Twilight"-vampyren Edward.

Bristerna till trots: för en 15-åring med hjärtat i handen torde "Förr eller senare exploderar jag" erbjuda ordentlig valuta för biljettpengarna. Glöm bara inte att ta med ett badlakan för tårarna - och en stor flaska vatten.

Karin Svensson/TT

noje@tt.se