Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ta internationell strid för HBT-personer

Rätten att uttrycka sin egen sexualitet eller könsidentitet är grundläggande rättigheter för varje enskild individ.

Dessa grundläggande rättigheter är i stora delar av världen under attack från religiösa, konservativa och högerextrema grupper. HBT-personer riskerar förföljelser, fängestraff, trakasserier, våld och i vissa länder till och med mord.

Sverige är inte heller förskonat från diskriminering, förtryck och våld om nu någon trodde det.

HBT-personer riskerar fängelse för sin sexualitet eller könsidentitet i ett 80-tal länder. Samkönade relationer kan bestraffas med dödsstraff i nio länder.

Samtidigt har kampen för ökade rättigheter resulterat i framgångar i flera länder.

De politiska motsättningarna kring dessa frågor hårdnar och det är därför viktigt att många höjer sina röster och agerar. De rödgröna vill att Sverige tar täten i det internationella arbetet för allas rätt till sin kropp och sexualitet.

Sverige ska vara en tydlig röst mot de konservativa krafter som vill inskränka människors rättigheter och möjligheter att vara som man vill. Sverige vara en tydlig kraft mot diskriminering och hat.

Förföljelse på grund av kön eller sexuell läggning ska enligt lag vara grund för asyl i Sverige. Det är därför fullständigt oacceptabelt att fördomar och stereotyper påverkar handläggningen. Möjligheten till asyl för HBT-personer måste kraftigt förbättras.

För mig som socialdemokrat är det självklart att alla människor har samma rättigheter oavsett klass, ålder, kön, sexuell läggning, etnicitet, religion eller funktionsnedsättning. Alla människor har samma rättigheter. Alla människor måste ges samma möjligheter. All kärlek är bra kärlek. Vi behöver mer kärlek i världen.

Mikael Abramsson, Hackås, socialdemokratisk kandidat till kommun, landsting och riksdag

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel