Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ta inte den lätta vägen – bekämpa knarket!

I Norge talar man nu om att börja dela ut lagligt heroin till missbrukare som inte lyckats komma ur sitt missbruk på annat sätt.

Annons

Samma idé har redan införts i Danmark för ett litet tag sedan. Enligt förespråkarna handlar det om att ge människor en chans till ett värdigt liv.

Precis som många andra så kallade ”harm reduction”-åtgärder handlar det om att minimera skadorna från missbruk. Men resultatet blir istället att man struntar i nollvisionen om ett narkotikafritt samhälle, och accepterar att narkotikamissbruk får förekomma.

Alarmerande tendenser visar att en alltmer drogliberal linje börjat få fäste både i Sverige och hos våra grannar. Att dela ut lagligt heroin till missbrukare är att ge upp.

Programmet kostar danskarna 95 miljoner kronor varje år. Vad hade hänt om de pengarna hade gått till utbildning, förebyggning och behandling? Varför lägger man inte pengarna på att göra dessa individer drogfria?

Vi har fått kritik för att vi för en hårdför linje som inte bryr sig om människor. Men vårt engagemang kommer inte ur cynism. Det är sprunget ur att vi jobbar med missbruksfrågorna varje dag, vi känner solidaritet för de människor som fallit snett och vi vet att ett liv helt utan droger är vad som är bäst för dem.

Reflektera över det själv. Vem driver egentligen den hårda linjen? Är det de som vill att alla ska kunna leva ett liv utan droger, och som är beredda att stöta till resurser, tid och engagemang för att se till att det blir så?

Eller är det de som vill ta den lätta vägen, ge upp och låta missbrukarna för evigt förbli en utslagen grupp av samhället?

Cilla Dahl-Andersson, förbundsordf Hassela Solidaritet

J Alarmerande tendenser visar att en alltmer drogliberal linje börjat få fäste i Sverige och hos våra grannar.

Cilla Dahl-Andersson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel