Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ta hand om din mage

Annons

Vi är för tuffa mot magen. Den ska klara så mycket men när det blir problem är det lätt att rycka på axlarna med ett "alla har väl magproblem".

Men det har inte alla! Och det går ofta att göra något åt det.

Nya siffror visar att var fjärde svensk uppger att hon eller han har problem med magen och 75 procent av dem har problemen varje vecka.

Och en av de mest vanliga åkommorna är kronisk förstoppning som till exempel drabbar var femte kvinna. Ändå är det åkomma vi inte talar högt om.

Varför tycker vi att magtarmproblem är skämmiga?

Ingen skulle gå med huvudvärk eller ett haltande ben vecka ut och vecka in. Men med magen är det annorlunda. Problemen känns privata. Rent av pinsamma. Särskilt om toalettbesöken krånglar.

Många av våra medlemmar har allvarliga, kroniska magsjukdomar som kan kräva operation och kanske slutar med en stomipåse på magen. Andra har åkommor som kan ha en stark negativ inverkan på livet. 41-åriga trebarnsmamman Annika är ett exempel. Hon har hela sitt vuxna liv gått med kronisk förstoppning. Efter mer än 25 års smärta har fått hjälp av ett nytt läkemedel.

Magtarmproblem kan vara en allvarlig mag-tarmsjukdom eller cancer. Ändå väljer många att googla och försöka hitta en diagnos, eller att gå till apoteket och lite försynt fråga efter hjälp. Många smyger ut med laxermedel i påsen. En kortsiktig förbättring kanske, men ingen långsiktig lösning.

En bra start för att få människor med magtarmproblem att våga tala om det, vore att vården tar magproblem på allvar. Och med det menar jag att våga ställa en fråga om allt är okej med magen och även ta sig tid att ställa följdfrågor. Det är vårdens ansvar att fler inte drabbas av livshotande eller kroniska magtarmsjukdomar på grund av skämmighet och tystnad!

Det är vårdens ansvar att fler inte drabbas av livshotande eller kroniska magtarmsjukdomar på grund av skämmighet och tystnad.

Birgitta Rehnby, förbundsordförande Mag- och tarmförbundet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel