Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Ta en treo och kom och jobba"

En chef på Sykes uppmanade i ett mejl sina anställda att gå till jobbet trots att de var sjuka.

– Vi reagerade direkt, säger Anne-Lie Sellkvist, klubbordförande för Unionen på företaget.

"Det börjar bli ganska mycket sjukfrånvaro nu igen på grund av huvudvärk. Det vore bra om man kunde ta en treo/alvedon eller annat på morgonen för att få bukt med huvudvärken och sen komma in och jobba så fort det bara går."

Så inleds mejlet som skickades till en grupp anställda på callcenterföretaget Sykes i Sveg. Chefen skriver också att företaget sätter högt värde på att personal inte är hemma mer än nödvändigt och att arbetsbelastningen påverkas för de som kommer till jobbet när någon sjukskriver sig. Inte heller feber bör vara något hinder, enligt mejlet.

"Oftast går den att få ner så pass att man kan komma hit och ta något/några samtal och avlasta sina kollegor", skriver chefen i mejlet och avslutar med att denne i fortsättningen kommer att be sina anställda gå till jobbet, så att "vi får göra en gemensam bedömning av din arbetsförmåga och hitta en skälig nivå på din arbetsprestation gällande den dagen".

– Det är helt förkastligt och vi reagerade direkt. Så här kan man inte skriva. Det är inte företagets uppgift att bedöma om någon är sjuk eller inte, det är vårdens uppgift, säger Anne-Lie Sellkvist, ordförande för Unionens klubb på Sykes i Sveg.

De två första veckorna av en sjukperiod är det arbetsgivaren som beslutar om sjuklön. Formellt sett finns det inget som hindrar att en arbetsgivare har åsikter om de anställdas sjukfrånvaro, enligt Per Sundin, samverkansansvarig på Försäkringskassan i länet.

– Vi har ingen synpunkt på Sykes eller just det här mejlet. Men rent generellt, om det är många som är sjuka på en arbetsplats med liknande symptom så måste man som arbetsgivare ställa sig frågan vad det handlar om. Kan det ha att göra med arbetssituationen och arbetsmiljön? säger Per Sundin.

Sykes Nordenchef Robert Kalin har läst mejlet och tar avstånd från innehållet.

– När det är 1500 människor som jobbar så blir det inte alltid rätt. Jag skulle inte skicka ut ett sådant mejl och företaget står inte bakom budskapet. Det är självklart att man ska stanna hemma om man är sjuk, annars riskerar man att smitta andra på jobbet, säger han.

Företagsledningen har pratat med den ansvariga chefen och gett denne en tillrättavisning. Det har också förts en dialog med facket där Sykes förklarat att man inte står bakom innehållet i mejlet.

– Det här är inte ett konstruktivt sätt att jobba på. Om jag skulle få ett sådant här mejl skulle jag också bli upprörd. Speciellt om jag kände att det inte handlar om mig.

Om det nu är så att det är hög sjukfrånvaro i just den har gruppen som fick mejlet, finns det anledning att se över arbetsmiljön där?

– Det konstiga är att just när det här mejlet gick ut, under den perioden hade vi extra låg sjukfrånvaro på det här kontot, säger Robert Kalin.