Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ta bort Skärvången från vindkraftsplanerna

På onsdag den 1/9 tar Krokoms kommunstyrelse beslut om översiktsplan för vindkraft.

Till vissa områden i planförslaget har kommunen ”inte haft tillräckligt underlag för att rekommendera lämplig markanvändning”. Man anger istället att ”vid den miljöprövning som sker av större vindkraftprojekt tas tillräckligt beslutsunderlag fram. Då ska kommunen ge synpunkter och ta slutlig ställning. Tillstånd får inte ges till projekt som kommunen inte har tillstyrkt.” Det här är felaktig information till invånarna och beslutsfattarna, eftersom det inte alls stämmer med verklighetens juridiska hantering.

I miljöprövningens MKB beskrivs och bedöms endast effekter på miljö och hälsa, inte projektets samhällsekonomiska effekter. Kommande miljöprövningar ger alltså inte det tillräckliga beslutsunderlag som täcker in hur stora vindkraftsparker ekonomiskt kommer att påverka turismnäringen och därmed utvecklingen i Krokoms kommun. Enligt Plan- och bygglagen är det nämligen i översiktsplanen som konsekvenser av social- och samhällsekonomisk karaktär ska beskrivas. I planförslaget utreds inte de kortsiktiga effekterna av kapital och investeringar till bygden i relation till en långsiktig negativ effekt på turism och rennäring. Planförslaget beskriver denna problematik i tre enda meningar. Man gissar sig alltså fram till konsekvenserna .

Översiktsplanen är den handling där kommunen visar sina intentioner med markanvändningen. Vissa områden är enligt förslaget olämpliga. Övriga områden är de områden där prövning av vindkraft kommer att kunna ske, till exempel området mellan Skärvången och Åkersjön där en industriell vindkraftspark med cirka 36 vindkraftsverk med tillhörande vägnät och kraftledningsgata planeras. Enligt ett fall i miljööverdomstolen (MÖD 2008:41) så är kommunens beslutade översiktsplan den handling med vilken kommunen accepterar etablering av vindkraft i ett område. Om kommunen ändrar åsikt under pågående miljöprövningsprocess så kommer miljööverdomstolen inte ta till hänsyn till detta i de fall miljöprövningsbeslutet överklagas. Det finns en risk för skadeståndsprocesser och att det kommunala vetot inte fungerar i praktiken. Det finns heller inget juridiskt som kan styrka att anslutande kraftledning prövas samordnat med vindparken.

En enkel lösning för områden med motstridiga intressen, exempelvis Skärvången, är att ta bort området ur planförslaget.

 Mats Eriksson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel