Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ta bättre bilder på semestern

Maten, dukningen på tavernan, fönster, gatlyktor och papperskorgar är sådant som man kanske inte tänker på att fotografera i första taget. Men sådana bilder gör mycket för berättelsen från semestern.

– Glöm inte detaljerna! säger fotograf Per Hanstorp.

Han poängterar också att man ska variera avståndet, utan att zooma. Känslan och närvaron blir bättre när man är nära fysiskt.

Sommarljus kan vara svårt att fotografera i, framför allt när solen står högst på himlen. Skuggor blir hårda, vyer plattas till och människor skuggas under ögonen. Kvälls- och morgonljus, som faller från sidan, är bättre. Men om du måste fotografera i starkt ljus, använd då blixt för att mjuka upp. Det bör man däremot undvika vid dåligt ljus, då blir det för starkt.

Solnedgångar är populära motiv.

– Upplev solnedgången i stället, säger Per Hanstorp. Den blir aldrig lika bra på bild.

Detsamma gäller utsikter. Men om man vill fotografera en utsikt är det bra med något i förgrunden, det ger djup i bilden.

Man kan också tänka på att vända kameran på höjden och inte bara plåta på bredden.

I de digitala bildernas värld kan det vara bra att spara bilder på flera ställen.

– Och fixa utskrifter på fina bilder, avslutar han.