Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ta återremissen på allvar

När Åre Kommunfullmäktige beslutade att återremittera förslaget till översiktsplan för vindkraft, var det en seger för demokratin.

En folklig opinion, med stöd av halva fullmäktige krävde ändringar i förslaget. Hushållningssällskapet såg en ny möjlighet att få till stånd en diskussion och ett samarbete med kommunen. Fred Olsen Renewables, som skall bygga vindparken, har hela tiden varit beredda att ge Åre kommun delägarskap i vindparken.

Eva Hellstrands reaktion var nedslående. Trots stort motstånd mot översiktsplanen, även från sina partikamrater, verkar hon inte ta återremissbeslutet på allvar.

Möjligheten för en minoritet att återremittera ett ärende fastställdes av riksdagen 2002. I propositionen ”Demokrati för det nya seklet”, förklaras vad tanken med denna möjlighet är. I propositionen står:

”En återremiss kan bidra till att fördjupa demokratin och motverka kortsiktigt framhastade beslut, utan att effektiviteten i berednings- och beslutsprocesserna försämras i allt för stor omfattning. Möjligheten till återremittering skapar också ett större utrymme för samtal och samråd och kan bidra till att ett ärende blir mer allsidigt belyst.”

Med över 20 års erfarenhet från kommunpolitik och med stor respekt för demokratiskt fattade beslut förutsätter jag att återremissbeslutet tas på allvar. Det duger inte att skicka fram samma beslutsunderlag som förra gången.

Åre kommun har varit sena att ta fram sin översiktsplan, så det är förståeligt att man vill få fram ett beslut snabbt. Men ett nytt beslut måste grundas på en seriös avvägning av fördelar och nackdelar med Middagsfjället/Tångböle (som fick det största stödet vid fullmäktigemötet). Återremissen får inte bara bli ett rundningsmärke för majoriteten.

Maggi Mikaelsson

J Trots stort motstånd mot översiktsplanen, även från sina partikamrater, verkar hon inte ta återremissbeslutet på allvar.

Maggi Mikaelsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel