Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ta ansvar för folkhälsan på torget

Har noterat en del om alkoholservering på stadens nya torg. Det verkar finnas efterfrågan på servering av alkohol. Det innebär att om marknaden får bestämma så ska alkoholen serveras på torget. Då gynnas även ett par företagares verksamhet. Om marknaden ska styra, så finns det ingen anledning att hålla igen med tillstånd?

Jag har noterat att i vårt samhälle har det blivit vanligare med rusdrycker de senaste åren. Detta har även medfört att fler har fått problem med att hålla supandet inom rimliga gränser.

Detta leder i sin tur till kostnader som drabbar tredje man (släkt, vänner och samhället), och dessa kostnader närmar sig 200 miljarder kronor per år i vårt land. Dessutom mycket lidande, och i vissa fall även en onödigt tidig död.

Men alkoholskatteintäkterna då? Jodå, de täcker mindre än en tiondel av kostnaderna som orsakas av supandet.

Om vi nu har en kommun som ska ta ansvar för folkhälsan, så ifrågasätter jag starkt att det är klokt att stimulera alkoholkonsumtion på vårt nya fina torg?

Ulf Hedin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel