Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Systemfel när facket krävde 400 000 kronor av arbetslös

Förvaltningsdomstolen upphäver uteslutningen av en byggjobbare från a-kassan och han är inte skyldig att betala tillbaka 400 000 kronor.

Fackförbundet Byggnads hävdade att mannen lyckats få ut pengar trots att han hade jobb.

LT tidigare skrivit om fallet där a-kassan krävde tillbaka drygt 403 000 kronor. Pengar som enligt fackföreningen Byggnads betalades ut på felaktiga grunder, vilket ledde till en polisanmälan om grovt bedrägeri.

Förvaltningsdomstolens dom innebär att a-kassans beslut om återbetalningsskyldighet och uteslutning upphävs.

Det handlar om a-kasseersättning för åren 2003-2005. Enligt mannen var han i stort sett arbetslös och erhöll arbetslöshetsersättning, samtidigt som han sökte diverse jobb.

Av Byggnads beslut i fallet framgår att man inte tog emot någon uppgift från arbetsförmedlingen om avanmälan. En sådan överförs elektroniskt.

– Detta har fått till följd att han felaktigt tagit emot över 400 000 kronor, konstaterade Byggnads vidare i beslutet.

Arbetsförmedlingen ska meddela a-kassan om en person är påanmäld eller avanmäld. Att så inte skett i det här fallet har blivit en tvistefråga.

Mannens uppfattning är att han på oklara grunder blev han avanmäld.

– Jag har hela tiden varit anmäld som arbetssökande.

– Hade jag fått besked om påstådd avanmälan hade jag omedelbart tagit kontakt med arbetsförmedlingen, sa mannen till LT när hans jurist Linda Arnqvist förberedde överklagan till domstolen.

Förvaltningsrätten konstaterar nu att mannen de facto avanmälts som arbetssökande hos arbetsförmedlingen våren 2001, genom att han förts över till den kategori som har tillfälligt arbete.

Men har a-kassepengar betalats ut i god tro finns ingen grund för återbetalningsskuldighet. Så är det i det här fallet.

Att a-kassans så kallade OAS-system inte automatiskt fick information från arbetsförmedlingen om en avanmälan är inte mannens fel.

Enligt domen är det av synnerlig vikt för rättssäkerheten att det finns en utförlig dokumentation av grunder och bedömningar som handlar om återkrav.

Förvaltningsdomstolen konstaterar att det är a-kassan och arbetsförmedlingens handläggning som är upphovet till de felaktiga utbetalningarna, på grund av ett systemfel i deras hantering av ärendet.