Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Systembolaget flyttar – då blir det mer handel

Systembolaget får flytta in i Ica Kvantums lokaler på Hagvägen. Och därmed öppnas för mer detaljhandel i Odenskog.

Miljö- och samhällsnämnden är positiv till en flytt av Systembolaget vid Coop i Lillänge till Ica Kvantums lokaler.

Ledningen hos Systembolaget har en plan att kunna flytta in den 1 november i år.

– Vi behöver större lokaler. Butiken på Lillänge har vuxit ur sin kostym, sade områdeschefen Mica Vourikoski till LT i oktober.

Ett av problemen för att flytten ska kunna ske är att det finns regler för hur mycket dagligvaruhandel som får finnas i de nya handelslokalerna på Hagvägen.

Ica Kvantum har redan upptagit nästan all handelsyta i lokalerna och om Systembolaget ska kunna flytta in måste detaljplanen ändras – från dagens 4250 kvadratmeter till 5550 kvadratmeter.

– Vi har sagt att vi går vidare, säger nämndens ordförande, Mona Modin Tjulin (S).

Men alla var inte överens om att låta Systembolaget att flytta till Ica Kvantum. En vänsterpartist och en miljöpartist reserverade sig mot beslutet på onsdagen.

Därför att de inte ville ha något Systembolag där då?

– Nej, därför att de inte vill ha en utökad detaljhandel. Om Systembolaget flyttar från Kvantum, kan man öppna en större matvaruaffär där.

Och det tycker majoriteten är bra?

– V vill göra den här planförändringen annars säger vi nej att Systembolaget får flytta.

När eller om Systembolaget flyttar, innebär det förstås att det finns mer lokaler för dagligvaruhandel i lokalerna som Systembolaget lämnar.

Ett definitivt beslut om den ändrade detaljplanen – och därmed en flytt för Systembolaget – tas i nämnden senare under våren.