Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

System för betalning är löst

De har inte sagt någonting på hela sommaren.
Men nu berättar Stadsbussarnas ledning om att kortbetalningen har fungerat hela turistsäsongen.

Om du inte visste om det så kan du numera kliva på Östersunds lokalbussar och betala med ditt vanliga betalkort – precis som förr i världen. Det är flera år sedan detta var möjligt.

Det var i slutet av 2012 som Stadsbussarna i Östersund började få problem. Helt plötsligt blev det omöjligt att betala sin bussbiljett med kontokortet i bussens kortterminal.

Det visade sig att det uppdaterade norska biljettsystemet från bolaget Fara var full med så kallade buggar, alltså olösta dataproblem som gjorde systemet obrukbart.

Resenärer var givetvis förbannade och Länstrafiken, som ansvarar för biljettsystemet, skickade tillbaka maskinerna till Norge med uppmaningen: Gör om, gör rätt.

I slutet av maj i år började Stadsbussarnas Jan Monteiro att montera upp de nya betalterminalerna på bussarna. Först ett par stycken för testkörning i några veckor och sedan kom han och tillförordnade affärschefen Kenneth Lind överens om att de skulle satsa fullt ut. Systemet verkade fungera.

– Biljettsystemet har faktiskt varit i gång hela turistsäsongen, säger Kenneth Lind.

– Då kan man ju undra varför vi inte har basunerat ut det här och slagit på stora trumman, men baserat på tidigare erfarenheter med biljettmaskinerna är att det inte har fungerat så tillfredställande som önskat, därför ville vi inte lova för mycket.

Men nu fungerar det?

– Vi hade en liten bugg i systemet i somras att ett enstaka kort inte fungerade, men det ska vara löst nu. Och när förarna kommer upp och ger beröm och är lyriska, då är det bra.

Kenneth Lind gör förövrigt sin sista vecka som affärschef på Stadsbussarna. I måndags tog Karin Axén över rodret igen efter 17 månaders mammaledighet.