Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Synliggör fattiga barns verklighet

Om barnen som är extra hungriga på måndagar och inte har kalas. Om att lära sig hitta på. I kväll lånade Krister Henriksson ut sin röst för att synliggöra fattiga barns verklighet.

Annons

"Hej är du fattig? Inte? Du då?" Ungefär så gjorde Janne Josefsson när han i Uppdrag granskning letade efter barnfattigdomen på gator och torg. Majblomman, som är en av aktörerna bakom tisdagskvällens läsning på Storsjöteatern, var en av de organisationer som ifrågasattes och anklagades för att överdriva barnfattigdom. Självklart ska allt gå rätt till, särskilt när syftet är vällovligt och förtroendekapitalet spelar stor roll. Men vem svarar "javisst" på den inledande frågan med en tv-kamera i ansiktet?

Pockettidningen R gick i temanumret "Uppdrag förvanskning" till botten med Janne Josefssons reportage och visar på dragningar och brister. En mamma som skymtar förbi i Uppdrag granskning kommer till tals i tidskriften och förklarar hur hon hanterar situationen när den egna tandvärken blir akut och biståndsbedömning tar tid: hon tar, bokstavligt talat, saken i egna händer och plockar fram verktygslådan.

Jag vet inte om hennes barn pratade om det i skolan efteråt. Men, kanske inte. Det är ett syfte med "Det är dyrt att vara fattig" som i går kväll framfördes på Storsjöteatern, att synliggöra. Formen är en läsning där olika aktörer med lokal anknytning, och i Östersunds fall också Krister Henriksson, gör rollerna sittande på rad. Jag tycker att läsning fungerar bra som form för den här typen av verklighetsbaserade texter. Det är också ett sätt att (med teatermått mätt) snabbt komma ut med angelägna texter och har den fördelen att många människor engageras. Under turnén läses texterna av 120 unika läsare, något som också ger ringar på vattnet. Läsningen blir som en stillsam men kärnfull direktförmedling av röster där lager läggs till lager.

Skolsköterskan som vittnar om extra hungriga barn på måndagar. Barnet som väljer punken som stil för att den är billig, även om det tog tid att vänja sig vid musiken. Barnet som är på väg att hoppa från balkongen när allt som finns hemma hos pappa är smör och ett paket kräm. Barnet som vill flytta till pappa och Louise på heltid för där är veckopengen 100 kronor i stället för mammas 20. Familjeliv.se-kommentatorn som inte för sitt liv kan förstå hur föräldrar inte kan ha råd att köpa frukt till sina barn, kan de inte låta bli att tvätta håret i stället? De som mer eller mindre tålmodigt förklarar hur det kan bli just så. Barnen som aldrig har kalas, som jagar rabattkuponger med mamma på kvällarna, som får ett hänglås på frysen.

– Det som hände i förra valet var att alla partier satt och pratade om hur mycket man skulle få kvar i plånboken, det fanns ingen politisk vision, säger Krister Henriksson i det efterföljande samtalet och hoppas på en sådan i det kommande valet.

– Det som hänt med det nedmonterade skyddsnätet är att steget är så oerhört litet, på någon månad kan allt bli slaget i spillror, säger Kiki Korths-Aspegren.

Stefan Konradsson, tidigare ordförande i socialnämnden i Östersunds kommun fanns i publiken:

– Alla borde egentligen praktisera i socialnämnden och se hur människor har det. Jag möttes ofta av att 'så kan man väl inte ha det i Östersund, vi som har frisk luft och är Vinterstaden'.

För att komma till förändring måste ett problem synas. Det bidrar "Det är dyrt att vara fattig" till.