Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Syndabockar och folklighet

Folkpartiledaren Jan Björklund nämnde inte ens ordet burka när han i söndags höll sitt sommartal i Marstrand. Syftet var uppnått redan. De politiskt intresserade i Sverige vet nu att han vill ”ställa krav” på muslimer – som om de alla vore av en och samma sort. Kritiken från de egna leden blev rätt hård. Så då kan han låta kravet tystna och hoppas att budskapet ändå stärks i väljarleden. Att han samtidigt bidrar till att sprida Sverigedemokraternas världsbild tycks inte bekymra honom. Jakten på rösterna går före.

I talet tog Björklund i stället fram en nyhet som går ut på att föräldrar ska tvingas till skolan för att få den egna telningen att hålla sig lugn. Idén anknyter till en vanlig folklig föreställning om att folk borde hålla rätt på sina egna ungar.

Det är ju dessutom ingen dum idé. För många barn har för olämpliga föräldrar. Det ska dock inte leda oss att tro att alla barn därför skulle fungera bra i skolan med lämpliga föräldrar. Ungar är av mer blandade sorter än så. Frågan är verkligen i vilken mån föräldrar som tvingas till skolan mot sin vilja, bidrar till bättre ordning där.

I det verkliga livet – långt ifrån folkpartiretoriken – får ju föräldrar redan i dag sådana erbjudanden. Ibland ger det säkert positiv effekt, fast inte alltid. På den gamla goda tiden när föräldrarna gjorde sitt bästa för att förbättra sina barns skola i stället för att flytta barnen till friskolereservat för mer ”välartade” barn, kunde förbättringar också uppnås lättare. I det här fallet, med föräldrar i klassrummet är väl det viktiga att det löses konkret och praktiskt i stället för med en lagstiftning som drar alla över en kam.

Björklunds utspel gör nog att en och annan tänker; det var ingen dum idé. Alla känner några slarvpellar till föräldrar. Men utspelet lägger också en tung börda på föräldrar som utan att lyckas gör allt för att få ordning på sina barn. Det är inte alltid föräldrarna som är problemet när barnen inte fungerar i skolsituationen. Men sådana invändningar bryr sig knappast Björklund om. I jakten på väljare görs då föräldrar till syndabockar.