Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Synat” visar 30 års LT-bilder av Kjell Nilsson-Mäki

/
  • I går signerade Peter Swedenmark och Kjell Nilsson-Mäki nya boken ”Synat” på City-Shopen i Östersund. ”Det här är ingen bok man sträckläser. Men jag tror att många kan tycka den är trevlig att ta fram och titta i lite då och då”, säger Kjell. Foto: Mattias Moberg

I 30 år har han roat LT:s läsare – och oroat en del – med sina kommenterande nyhetsbilder och vassa karikatyrer. Nu har Kjell Nilsson-Mäki samlat 104 av sina bästa bilder i en bok. För texterna står gamla parhästen Peter Swedenmark.

Annons

Många har under årens lopp frågat efter en bok med samlade bilder av Kjell Nilsson-Mäki.

– Så när det blev dags att fira 30-årsjubileum som LT:s tecknare tänkte jag ”nu eller aldrig”, säger han.

Jengel förlag nappade direkt när Kjell presenterade idén. Och Peter Swedenmark tvekade aldrig när han blev ombedd att skriva texterna.

– Det har varit väldigt roligt att jobba med det här. Men svårt att välja – vi har gått igenom tusentals bilder innan vi slutligen fastnade för de 104 som är med i boken, säger han.

Kjell och Peter utvecklade ett nära samarbete under de år Peter var ledarskribent på LT.

– När Kjell kom för att börja jobba klockan ett på dagen hade jag börjat med morgondagens ledare och visste vad jag skulle be honom rita. Men ofta hade han då redan med sig en färdig teckning med precis det jag tänkt, säger Peter.

I ”Synat” finns det bilder från Jämtland, Sverige, Europa och världen. Kända människor och mindre kända. Kommentarer till stort och smått.

Egna favoriter?

– Det är svårt att välja någon särskild. Men bilderna av Göran Persson har alltid varit bra. Han är ju också tacksam att karikera, säger Peter.

– Den på Fidel Castro med cigarren gillar jag, säger Kjell.

Mer läsning

Annons