Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Symbolisk kaffekassa

I vanlig ordning portionerar regeringen ut delar av höstbudgeten i lagom munsbitar. Den här veckan har vi bjudits på sänkt skatt för pensionärer, en reträtt från den underfinansierade gymnasiereformen, en (välkommen) satsning på landets kvinnojourer och besked om statliga stimulansmedel för utveckling av miljöteknik. Även om detta förfarande är ett otyg, kan man förstå att regeringen väljer att dela upp budgeten i många utspel. På så vis får även de mindre partierna möjlighet att glänsa. För huvudnumret tillhör alltid Moderaterna.

Allt pekar på att regeringen kommer att genomföra ett femte så kallat jobbskatteavdrag. Att det snart bara är Anders Borg som ser det geniala i dessa skattesänkningar spelar ingen roll – skattesänkningar går före skolan, vården och omsorgen.

Kollegorna på Aftonbladets ledarsida (S) lanserade nyligen ett upprop mot nya skattesänkningar. Satsa i stället på skolan, är budskapet. För varje år blir det allt tydligare att vi betalar ett högt – och stigande – pris för den moderata skattesänkarpolitiken. Krisen inom skolan är uppenbar. Lika påfallande är resursbristen inom äldrevården.

I första avsnittet av SVT-serien Sveriges bästa äldreboende föreslår omvårdnadsexperten Jane Lindell Ljunggren att hon ska åka till Röda Korset och köpa lite grejer för att piffa upp det själlösa äldreboendet Smedsberget i Lycksele. Föreståndaren svarar bekymrat att det egentligen inte finns några pengar. Men så kommer hon på ... personalens kaffekassa. Föreståndaren tömmer påsen på enkronor, guldtior och skrynkliga tjugolappar. "Jag hoppas att det inte är alldeles olagligt...", säger hon lite skamset. De blygsamma inköpen, lite begagnat porslin, några bordslöpare och landskapstavlor, höjer direkt stämningen på Smedsberget.

En ögonblicksbild från ett Sverige som behöver annat än nya skattesänkningar.