Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Symbolen som signalerar att nu är gymnasietiden över

Ungefär 900 kronor kostar studentmössorna och i går fick eleverna på Wargentinsskolan i Östersund hämta ut sina symboliska guldklimpar.

Studentmössan är den största symbolen för att gymnasiet är över och 12 eller 13 år i grundskola och gymnasium är slut. I går fick SPMT07 på Wargentinsskolan hämta ut sina mössor.

De svarta kartongerna är staplade i lokalen där uthämtningen av studentmössor sker. Mössorna packas upp och provas omedelbart.

– Det känns suveränt. Det känns kalas, nu känns det som om vi är taggade, säger Julia Eldh.

– Nu är vi taggade, säger Linnea Norlander.

Att välja studentmössa innebär en massa val. Vilken text ska stå på bandet? Vilken färg ska vara signalfärg? Och vilket broderi ska finnas på kullen?

Samhällsprogrammet, som klassen LT följer, har egentligen ljusblått som signalfärg, men Linnea Norlander har valt rosa.

– Jag tog någon annans färg, rosa är snyggast, säger hon.

De flesta har valt namn, och klass broderat fram på bandet och året där bak på mössan. Men Johanna Löfgren har ”Jai guru deva”, ett citat ur en Beatleslåt broderat på sin mössa.

Studentmössorna går också att beställa med doft och de flesta har valt att de ska lukta sommar, men där verkar de blivande studenterna lite skeptiska. Inte sommar, snarare tobak, konstaterar klassen. Även läraren Anita Jacobsson sniffar på mössorna och håller med.

– På något sätt känns det som att det inte spelar någon roll, vi kommer att komma i håg att den luktar, säger Sandra Eberskog.

Erik Belin ägnade tisdagen åt att dela ut mössor till sistaårseleverna på Wargen.

– Det har varit intensivt, jag har inte hunnit pröva min mössa än, säger han.

Efter att mössorna har prövats, packas de ner igen.

– Mösspåtagningen är 28 maj och sedan ska vi ha dem på sista veckan, säger Julia Eldh.