Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Swedenmark-Edvardsson (SSU) och Hedin (KDU) tar debatten om jämställdheten

Ämnet i valdebatten är nu jämställdhet, och debattörerna är Linnea Swedenmark-Edvardsson (SSU) och Ester Hedin (KDU).

Annons

Linnea Swedenmark-Edvardsson (SSU)

Alla partier är bra på att snacka jämställdhet.
Kristdemokrater och moderater, alla pratar om hur viktigt det är.
Men snacka är en sak, verkligheten något annat.

Tycker du att det är ett problem att män tjänar mer pengar, får bättre sjukvård, har lättare för att bli chefer?
Att det är fel att tjejer tjänar mindre, inte vågar räcka upp handen i klassrummet och har svårare att bli befordrad? Jag tror de flesta är överens om att Sverige 2010 inte borde se ut så.

Jag vet inte om alliansen har fått de här med jämställdhet om bakfoten, eller om man helt enkelt struntar i det. I deras kamp för jämställdhet har alliansen med kristdemokraterna i spetsen infört vårdnadsbidrag. 3000 kronor/månad för att vara hemma med barnen. En hundralapp per dag. Något som i princip bara utnyttjas av kvinnor, och allra mest i stockholmsområden där arbetslösheten är hög och på Östermalm. Det rimmar illa med arbetslinjen att arbetslösa kvinnor istället för att få chans till jobb, får 3000 kronor.Eller vad tycker ni, låter det som framtidssverige eller Sverige 1930?

Högern och konservativa KD:s jämställdhetspolitik må vara usel, men inte oväntad. Man har länge haft en bild av jämställdhet som något som ordnar sig, bara tiden får ha sin gång och man inte lägger sig i.

Jag och socialdemokraterna köper inte det. Sverige är ett av världens mest jämställda länder för att vi har vägrat vänta på rättvisa. Vi har förändrat istället för att vara passiva, och vi vet att ett jämställt land är ett bättre land. Vi vill ha in fler kvinnor i bolagsstyrelser, minst 40 procent. Heltid ska vara en rättighet, och deltid en möjlighet. Och kanske viktigast; en tredelad föräldraförsäkring. Barn har rätt till båda föräldrarna, och båda föräldrarna ska ha rätt att jobba.

Rättvisa och jämställdhet är inte något som bara händer ifall tiden har sin gång. Kvinnor får inte högre löner bara man väntar, tjejer börjar inte må bättre ifall vi låter det vara.
Om man tycker det är ett problem, då måste man också göra något åt det. I verkligheten


Ester Hedin (KDU)

"Jämställdhet innebär att kvinnor och män har samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter inom alla områden i livet" (Jämställdhetsombudsmannen). Det här kan låta självklart i det Sverige jag växt upp i under 90- och 2000-talet, men icke. Genom att låsa in kvinnor i en ineffektiv offentlig sektor, skapa världens största skattekilar för tjänsteföretag och ta varje tillfälle att minska valfriheten för familjer har Socialdemokraterna bromsat kvinnors löner och karriärer ordentligt de senaste 50 åren. Nu går de till val på en quick fix. Fasaden skall putsas med kvotering, av familjer och näringslivet.

I Sveriges näringsliv är endast 16 procent av cheferna kvinnor, att jämföra med 38 procent i USA. Detta visar sig sedan vidare i antalet kvinnliga styrelseledamöter i Sverige. Varför är det så? Varför tjänar inte unga kvinnor i Sverige 20 procent mer än männen, som de gör i New York?

En anledning är att kvinnor ofta arbetar inom offentlig sektor eller tjänsteyrken. I offentlig sektor vet vi att det oftast bara finns en arbetsgivare att välja på vilket gör att det inte finns konkurrens om arbetskraften som driver upp lönerna. Sveriges höga skatter på arbete missgynnar tjänstesektorn där många kvinnor jobbar.

En annan anledning är att kvinnor upplever det svårt att kombinera familj och karriär. Det har länge varit så svårt och dyrt att ta in hushållsnära tjänster för avlastning i hemarbetet att tiden inte räcker till för att två personer skall kunna arbeta så mycket som krävs av en karriär i näringslivet. Då har kvinnan (med lägst lön) fått offra sin.

Alliansregeringen har öppnat upp för mer privat regi av offentlig sektor, samtidigt som man infört RUT-avdraget som gör att fler har råd med hushållsnära tjänster - viktiga steg på vägen mot ett mer jämställt samhälle.
De rödgröna vill dra tillbaka RUT-avdraget och tror att kvotering skall lösa problemen de skapat. Sverige behöver din hjälp att bli mer jämställt, så rösta kristdemokratiskt den 19:e september.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel