Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sweden Rock lockar med komfort

Black Sabbath i all ära. Den stora nyheten på Sweden Rock Festival är mer bar med fler bartenders. Sveriges mest lönsamma festival siktar på slutsålt och hemligheten stavas bekvämlighet.

Annons

Black Sabbath, Alice Cooper och Billy Idol. Sweden Rock Festival skriver i vanlig ordning namnen på ett gäng riktigt tunga veteraner överst på sina affischer. Årets bokning av det med Ozzy Osbourne återförenade Black Sabbath är en av festivalens genom tiderna dyraste bokningar. Ändå är det oklart om Sweden Rock kan sägas ha sommarens största dragplåster.

I helgen som gick spelade Metallica på den nystartade festivalen Sthlm Fields och till Bråvalla I Norrköping kommer Iron Maiden. Trots konkurrensen har Sweden Rocks arrangörer tillförsikt.

– Vi säljer slut i år också ser det ut som. Det har funnits en liknande konkurrenssituation i flera år med Sonisphere och Metaltown. De senaste sex-sju åren har det varit extremt mycket hårdrock, men vi klarar oss bra ändå, säger Martin Forssman, presschef på Sweden Rock Festival.

Ledningen för festivalen utanför Sölvesborg har sedan flera år bestämt sig för att begränsa antalet besökare till runt 33 000 och inte försöka växa ytterligare. Förra året var Sweden Rock landets mest lönsamma festival med en omsättning på drygt 90 miljoner kronor och en vinstmarginal på över 24 procent.

Medan andra festivaler jagar publikrekord satsar Sweden Rock på komfort och korta köer.

– Jag tror att det är helhetsupplevelsen som lockar. Vi lägger väldigt lite resurser på marknadsföring, men satsar på att de som kommer hit ska vilja komma tillbaka. Och gärna ta med sig några kompisar.

Visst kan man resa till festivalen för att upptäcka ny musik, men de stora dragplåstren har alla några decennier på nacken. Årets stora nyhet?

– I år har vi byggt ytterligare 20 meter bar och det kommer att finnas mer personal i alla barer, säger Martin Forssman.

Carl Cato/TT

carl.cato@tt.se