Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sweden Mali Voices kommer igen redan i sommar

Meningen var att världsmusikfestivalen Sweden Mali Voices skulle arrangeras vartannat år, men trots det så blir det festival redan i år igen.

Eldsjälen Reidun Runsten intensivjobbar just nu med alla detaljer.

Världsmusikfestivalen Sweden Mali Voices ägde rum för första gången på Fröjdholmen i juli i fjol. Ett stort antal musiker från Mali gästade då Jämtland. Ett återbesök med svenska artister till Mali skedde kring jul och nyår, och sedan var det alltså tänkt att det skulle bi festival på Fröjdholmen igen 2011.

Men nu blir det alltså en repris redan i år, och anledningen är att Mali i år fyller 50 år som första fria afrikanska nation. Därför har Malis regering beslutat att satsa hårt på detta kulturutbyte.

Malis regering planerar att sända ett stort antal ministrar till festivalen. Bland annat skickar de sina kultur- och turistministrar, sannolikt även miljö- och utrikesministern.

Dessutom sänder de en hel hantverksdelegation på över 15 personer. De kommer under festivalen att ställa ut sina alster och ha dem till försäljning. Malis regering kommer också generöst att bekosta alla artisters resor till festivalen.

8-10 juli kommer festivalen att äga rum i år på Fröjdholmen. Dagen före blir det en stor manifestation på Stortorget i Östersund med alla de besökande artisterna och hantverkarna. Då kommer det att bjudas på dans, färgprakt och musik med både de tillresta maliska musikerna och de många svenska band som deltar.

Från svensk sida arbetar man också i samband med festivalen i ett biståndsprojekt som rör inköp och distribution av vattenpumpar. Projektet, som "Rent vatten i öknen", hjälper framförallt Malis nomader i Sahara, Tuaregerna.

Både före och efter festivalen i fjol sökte Reidun Runsten och de andra i arrangörsgruppen ekonomiska bidrag från kommuner, landsting, näringsliv, föreningar, media och en mängd privatpersoner. Upplägget är likartat i år.

– Förra sommarens festival gick inte ihop sig finansiellt, men det löste sig till slut trots allt. Nu jobbar vi hårt för att finna de pengar som krävs för att årets festival ska bli av. Att Malis regering betalar deras artisters resor är en stor ekonomisk lättnad för oss, säger Reidun Runsten.

Festivalen i fjol var dessvärre inte så välbesökt. Vad har ni i år för strategier för att det ska bli mer folk i år?

– Vi hann inte riktigt med all marknadsföring som krävs kring ett sånt här arrangemang. Jag hoppas att vi i arbetsgruppen ska få mer tid till det i år. De som kom på festivalen i fjol var väldigt imponerade av alla härliga artister vi bjöd på. Så de är de bästa ambassadörerna inför årets festival.

Vad är det som är viktigast i ditt jobb just nu?

– Ja, det är mängder kvar att göra innan vi kan inviga årets festival. Jag hoppas till exempel på att vi ska få med lite samiska musiker till årets festival, det skulle vara riktigt roligt.

– Fast det som jag oroar mig mest är att vi här inte ska kunna ta emot dignitärerna från Mali på ett bra och respektfullt sätt. När vi var där i jul/nyår så blev vi verkligen väl bemötta och jag vill ju att vår region ska kunna bjuda igen på ett bra sätt, avslutar Reidun Runsten.