Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svullet ben var blodpropp

En äldre dam söker vård hos en privatläkare i länet för ett svullet ben och injiceras blodförtunnande läkemedel.

Det svullna benet visade sig senare bero på en blodpropp.

Den äldre kvinnan besöker alltså en privatläkare som ger henne läkemedel utan att någon ytterligare utredning görs.

Nu har ärendet anmälts till Socialstyrelsen enligt Lex Maria.

Först 14 dagar efter besöket hos privatläkaren ringer kvinnans behandlande läkare till vårdcentralen och ställer frågor angående benet, patienten får en akut tid nästa dag på hälsocentralen.

Där misstänkte de starkt en blodpropp och patienten skickades vidare till Östersunds sjukhus där de via ultraljud kunde se att det handlade om en blodpropp i lårets stora ven.

Behandling med Waran, ett blodförtunnande medel, inleds samma dag med en planerad behandlingstid på tre månader.

I anmälan skriver de att enligt gällande vårdprogram ska frågeställning om djup ventrombos (blodpropp) utredas akut. Undantag kan göras om misstanken uppträder sent på kvällen och om misstanken är stark kan behandling ske med injektion till nästföljande dag. Men då ska utredning med ultraljud ske.

Genom att diagnosen fördröjdes med 14 dagar menar landstinget som anmält händelsen att patienten var utsatt för en risk för allvarliga komplikationer.

De skriver ändå att behandlingen med Waran hittills har fungerat komplikationsfritt.