Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SVT:s juldrama ger ny bild av Selma

Annons


Några tv-tittare lär sätta kaffet i halsen på annandagen, tror Helena Bergström. I julens stora dramasatsning i Sveriges Television spelar hon Selma Lagerlöf - en passionerad och förälskad författarinna, långt ifrån den Mårbackadam vi är vana att se.

-Ja, kanske är det en annan bild, men har vi egentligen någon bild av Selma Lagerlöf?, kontrar Helena Bergström.

-Man har nog tyckt att Selma var lite tråkig. Vi gör gärna drama om Strindberg, den lidande konstnären med många älskarinnor och hett temperament, det stora - manliga - geniet. Selma Lagerlöf har vi knappt gjort någonting om.
En drömroll

Helena Bergström och Alexandra Rapaport är överens - en av våra absolut största författare förtjänar att skildras som något mer än bara den paranta damen i hatt på 20-kronorssedeln. I SVT:s juldrama "Selma" gör Helena Bergström en drömroll, som vår första kvinnliga Nobelpristagare. Alexandra Rapaport spelar väninnan och Göteborgsförfattaren Sophie Elkan. Manusförfattaren Åsa Lantz inspirerades av brevväxlingen mellan de två kvinnorna, som visar en mycket nära relation. Men i tv-serien får vi se mer än vad breven någonsin avslöjar. Det är en vågad berättelse om förälskelse, svartsjuka och lesbisk kärlek.

-Nej, vi kan inte svära på att hon var lesbisk, men i vårt drama påstår vi det, med ett gediget researcharbete till grund. Vi kör inte med säkra kort, ska man göra en första historia om Selma Lagerlöf är det bara att kasta sig ut. Många kommer att reagera, andra blir intresserade av Selma Lagerlöf. Och då har vi gjort något bra, säger Helena Bergström.

-Vi presenterar hennes passion, men också hennes politiska ställningstaganden, hur hon står upp för kvinnornas rätt, fyller Alexandra Rapaport i.
Bubblande förälskad

Serien gör två nedslag i Selma Lagerlöfs liv. Först möter vi henne i ett svettigt Italien, i internationella konstnärskretsar på Sicilien, dit hon och Sophie reste 1896. "Gösta Berlings saga" har nyligen kommit ut och Selma Lagerlöf har slagit igenom på allvar. Hon är bubblande förälskad i Sophie Elkan, men väl medveten om hur omvärlden skulle se på deras relation.

-Man ska komma ihåg att om Selma, som vi påstår, var dragen till kvinnor, förälskad i Sophie Elkan och levde med Valborg Olander som livskamrat så var det förbjudet på den tiden. Det var straffbart att vara homosexuell. Inte fasen hade hon fått Nobelpriset om omvärlden hade känt till det, säger Helena Bergström.
Första kvinnan att få Nobelpriset

I seriens andra avsnitt är Selma Lagerlöf i Stockholm för att ta emot Nobelpriset 1909. Resesällskap är sekreteraren och livskamraten Valborg Olander (Ingela Olsson). När Sophie Elkan anländer är triangeldramat ett faktum, men viktigare är omvärldens starka reaktioner på att en kvinna för första gången ska ta emot Nobelpriset - tolv år innan kvinnor ens hade rösträtt! En vass författare förminskas till sagotant, och ett anti-Nobelpris instiftas till Strindbergs ära.

-Det säger så mycket om hur det var att vara kvinna på den här tiden, att hon lyckas trots allt. Men också att dåtidens hyllningar av den manliga konstnären faktiskt är något som i högsta grad lever kvar i dag, säger Helena Bergström.

Mer läsning

Annons