Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SVT offrar Norrland

Sveriges Television planerar en stor "satsning" på dina regionala nyheter. Nya, små redaktioner ska öppnas i storstädernas förorter. Eftersom satsningen inte får kosta något flyttas pengar och personal från landsbygd till stad - till priset av grundare journalistik och korta nyhetssändningar över hela landet.

I slutet av februari får tittarna veta hur SVT tänker sig framtiden. Ord som "närmare publiken", "mer journalistik för pengarna" och "anpassning till medieklimatet" kommer att dyka upp. Det kommer också att påstås att tittarna går över till nätet, mobilen och surfplattan. En ren osanning.

Tittandet på regionala nyheter är oförändrat. Publiken är för övrigt mer än 50 procent större än Aktuellts. På webben har regionala nyheter däremot mycket få tittare.

SVT tänker skrota regionala programledare, avveckla studiomöjligheterna och göra sig av med all regional teknisk personal. Korta nyhetssändningar på sju minuter spelas in på löpande band på några få platser i landet, i Norrlands fall Umeå, så kallade hubbar.

Att skapa sammanhang och analys, att folkbilda, eller rent av gräva, blir i praktiken omöjligt. Att belysa politiska frågor regionalt och lokalt är bara att glömma. Debatter omöjliggörs. Landsbygdsborna får betydligt mindre för sina pengar från och med 2015. Medieskuggan breder ut sig utanför storstäderna.

Det är också klart utsagt i Nyhetsutredningen att reportrar verksamma på regional nivå endast skall syssla med insamling, alltså korta, snabba nyheter som går fort att producera och lägga online. Och sammansättning av insamlat material sker centralt, i hubbarna. Riktlinjerna för journalistiken dras helt och hållet upp på huvudkontoret i Stockholm.

I Ånge, Jukkasjärvi, Sveg, Älvdalen, Lycksele, Ockelbo och Edsbyn kan du räkna med att SVT:s redan i dag bristfälliga närvaro kommer bli ännu mindre. Är du dessutom inte särskilt bevandrad i den nya tekniken utan föredrar att få dina nyheter levererade via TV-rutan så är du att beklaga ytterligare - trots att du tillhör en av SVT:s största tittargrupper.

Sämre teknisk och journalistisk kvalitet på inslagen blir en ofrånkomlig följd när en person skall sköta kamera och mikrofon samtidigt. Snabb bevakning av din ort kommer endast ifråga vid större olyckor, naturkatastrofer eller spektakulära brott. Det är en uttalad målsättning att journalistiken skall bli grundare. SVT satsar på "breaking news", och "klickjournalistiken" blir ledstjärnan. Den viktiga vardagen får vara.

I SVT:s utredning existerar inte det journalistiska arbetet längre. Där handlar om insamlingsnärvaro istället. Och detta arbete delegeras dessutom delvis till glesbygdsborna själva. Trots betald licens.

Att offra djupet på "närvarons" altare gynnar inte tittarna och inte demokratin. Att offra ett sedan länge inarbetat förtroendekapital i jakten på en publik man inte har, med metoder man hoppas ska fungera är ett spel med väldigt höga insatser.

Public Service måste skapa sin egen agenda. Såväl i storstäderna som utanför dessa. Varje redaktion på sina egna villkor. Och betala priset. Och om så fordras, göra omprioriteringar.

Norrland ligger oss varmt om hjärtat, eftersom det är här vi bor och verkar, men den här utvecklingen gäller hela landet. Vi tror att du som bor utanför storstädernas upptagningsområde tycker att Public Service borde satsa istället för att dra dra ner.

Ni kommer att få höra att ökad frånvaro egentligen är ökad närvaro när ledningen försöker sälja sitt koncept. Detta för tankarna till George Orwells 1984.

se även sidan SVT & medieskuggan på Facebook

Personalen på SVT Mittnytt, Sundsvall

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel