Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svininfluensa farligare för gravida

Gravida kvinnor som får svininfluensan löper högre risk att utveckla allvarlig sjukdom eller dö än andra som drabbas av sjukdomen, enligt en amerikansk rapport.

Annons

Risken är fyra gånger högre för gravida kvinnor att bli allvarligt sjuka av svininfluensan A/H1N1. Det är dessutom större fara att de dör av svininfluensan, enligt en studie från den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC som offentliggjordes på onsdagen.

Studien omfattar 45 dödsfall i svininfluensa som rapporterades mellan den 15 april och den 16 juni. Av dem var sex gravida kvinnor.

Mellan mitten av april och mitten av maj, första månaden efter sjukdomsutbrottet, rapporterades 34 fall där gravida kvinnor smittats. Elva av dessa – en tredjedel – behövde vårdas på sjukhus.

Bland resten av de rapporterade fallen var andelen sjukhusvistelser betydligt lägre. Endast åtta procent av samtliga insjuknade behövde sjukhusvård, enligt studien som ska publiceras i tidningen Lancet.

Av de 34 gravida som vårdades på sjukhus dog en.

Hur många kvinnor som drabbats av svininfluensan utan att rapportera sin sjukdom framgår inte av studien.

– Vi vet att gravida kvinnor löper större risker att få allvarliga sjukdomar eller dö, såväl av den vanliga influensan som av en pandemisk influensa, säger CDC-studiens ledande författare Denise Jamieson.

Den ökade risken hänger troligen ihop med de förändringar som pågår i en kvinnas kropp under graviditeten, säger hon. Mekaniska såväl som hormonella och immunförsvarsförändringar inträffar under graviditeten.

– Alla de här förändringarna gör gravida kvinnor mer utsatta och allvarligare påverkade av särskilda virus, såsom influensan, säger hon.

De sex gravida kvinnorna som dog sökte medicinsk vård inom sju dagar efter att de uppvisade influensasymptom. Alla fick anti-virala läkemedel– men inte förrän tidigast sex dagar efter insjuknandet.

De läkemedel som används har visat sig vara mest effektiva om de används inom 48 timmar efter insjuknandet.

– Eftersom det inte finns något specifikt H1N1-vaccin ännu, finns det heller inga rekommendationer för gravida kvinnor ännu. Men vi rekommenderar att gravida kvinnor vaccinerar sig mot den vanliga influensan, säger Jamieson.

Mer läsning

Annons