Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svindlande högt svinn

Alla konsumenter får betala för det som stjäls i detaljhandeln.

I Sverige uppgår de årliga kostnaderna för svinn till 5,9 miljarder kronor. I år betalar varje svensk 718 kronor extra för svinnet i butikerna.

Notan betalas av konsumenterna genom högre produktpriser. En svensk familj på fyra personer betalar drygt 2800 kronor extra på ett år på grund av det.

Som svinn räknas försluter som orsakas av stöld från kunder, medarbetare, leverantörer samt administrativa fel.

Men både svinn och snatterier har minskat för första gången på nio år. Det framgår av Global Retail Theft Barometer Study 2010. Det är fjärde året i rad som den världsomfattande undersökningen görs, på uppdrag av Checkpoint systems, som arbetar med säkerhetssystem för att minska stölder och svinn.

Förklaringen till minskningen är enligt undersökningar att det gjorts investeringar i förebyggande åtgärder som till exempel utbildningar och larmsystem. Sambandet mellan ökade säkerhetsinvesteringar och minskande kostnader för svinn är tydlig, menar de som står bakom undersökningen.

– I förra årets barometer var summan för svinnet på topp, då företagen dragit på förebyggande åtgärder till följd av finanskrisen. I år har investeringar i säkerhetslösningar och utbildning av medarbetare återigen ökat, samtidigt ser vi att kostnader för svinn och stöld minskar, säger Jan Pilt, försäljningschef på Checkpoint Systems.

Men samtidigt som svinnet minskar uppger 26 procent av de svenska handlarna att snatteriförsöken ökar. Under det gånga året har nästan 3,3 miljoner snattare tagit på bar gärning runt om i Europa.

Malin Lindgren, är säljare, på Polarn o. pyret i Östersund, som säljer barnkläder.

– Vi är ganska förskonade från stölder, men visst händer det, säger hon.

– Förutom att vi som jobbar håller koll så har vi också en vakt som kommer med jämna mellanrum. Vakten kan också ringa om det hänt något ute på stan, till exempel att det är ett gäng som går runt och stjäl, så att vi är extra uppmärksamma, säger Malin Lingren.