Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svevia dumpade byggrester

Väg- och byggavfall som dumpats av Svevia i en täkt i trakterna av Ås utanför Östersund utgör ett misstänkt fall av otillåten miljöverksamhet.

Ansvariga bakom byggresterna hos statliga bolaget Svevia, tidigare Vägverket Produktion, nekar till brott och ansvarsfrågan ska upp i tingsrätten på måndag.

Åklagare kräver företaget på böter för otillåten miljöverksamhet; dels i Ås samt i ett annat fall i Gisselås i trakterna av Hammerdal. Där lagrade Svevia stora mängder vägsalt i säckar på en fastighet.

Chefer på företaget nekar till brott i båda fallen. Enligt förhör med en chef var det tänkt att en underentreprenör skulle få mellanlagra betongrester, sten och asfalt på täkten i Ås. Varför det kom att bli även annat byggmaterial framstår som oklart i utredningen.

Det hävdas också att uppläggning av exempelvis tegel, rör, isolering och plast skett utan risk för negativ miljöpåverkan och därmed är det inte anmälningspliktigt.

Länsstyrelsen klassar materialet som avfall och bedömer att det inte får finnas i bergtäkten, vilket ledde till polisanmälan.

Enligt länsstyrelsen innebär tillståndet för mellanlagring av avfall i täkten att det ska vara rent från järnskrot, plast eller andra ämnen som kan befaras förorena grundvatten eller mark.

Länsstyrelsen hänvisar också till att avfall får lagras där endast om det är miljöbesiktigat och sanerat från miljöskadliga ämnen, enligt ett villkor i tillståndet. Fortifikationsverket är markägare i området.

När det gäller säckarna med vägsalt i Gisselås konstaterar Strömsunds kommun, som står bakom åtalsanmälan, att de innehåller magnesiumklorid. Ett ämne som är vattenlösligt och påverkar grundvatten samt växtlighet. Vid en inspektion konstaterades förekomsten av flera trasiga säckar på platsen.

"konsekvenserna om hela lagringsvolymen skulle spridas till grundvattnet får anses som stora", enligt anmälan.