Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svettig skrattfest med Garvsyra i Döda fallet

Svettigt men skojigt. Åsa Eriksson Ahnfelt har sett årets Garvsyra-fars i Döda Fallet.

– Å herregud, je tro de henne va den roligeste Garvsyra je ha vö på, pustar en utmattad dam i övre medelåldern i trapporna upp från vridläktaren efter föreställningen.

– Ja, jag tyckte också det var roligt, säger en cirka 17-årig grabb i hennes sällskap.

Och jag stärks i min uppfattning om Garvsyras koncept; enkel och trivsam underhållning som kan gå hem hos alla åldrar. Synd då bara att medelåldern är så hög i publiken. Vid lördagens premiär var åskådarna under 50 lätt räknade på vridläktaren i Döda Fallet.

Årets sommarfars heter En riktig cirkus och kretsar kring en liten stad där kommunens starke man är för att det ska byggas ett nytt köpcentrum. Näringsidkare, markägare med flera är emot.

Här föreligger med andra ord en viss igenkänningsfaktor. Såväl jämtar som medelpadingar – Garvsyra lockar ju alltid många busslaster från Sundsvallshållet – är förtrogna med ämnet…

I teaterns värld är motståndet måhända mer kreativt än i verkligheten. Här finns onekligen tips att hämta om hur man enkelt gör sig av med profithungriga investerare.

Garvsyraensemblen brukar vara skicklig på att utnyttja vridläktarens möjligheter och årets föreställning är inget undantag. Här kommer de farande upp och ner i backarna med allehanda fordon, från sparkcykel och trehjulig moped till traktor med husvagn.

Det senare ekipaget framförs av Magnhild Magnusson, cirkusdirektris från England som vill slå upp sitt tält just där kommunalrådet tänkt att köpcentrumet ska ligga. Men är det inte något bekant med Magnhild? Är hon inte en hemvändare egentligen? Och vad det som gjorde att hon drog den där gången för länge sedan?

Ja ni hör ju. Garvsyra är sig likt. Den tajta ensemblen ger järnet för att roa oss och tycks inte beröras av att solen gassar över spelplatsen och temperaturen närmar sig det olidliga. I publiken är vi tacksamma över att vridläktaren snurrar så vi får lite skugga emellanåt.

Sammanlagt spelas tio föreställningar av En riktig cirkus. Om vädret håller i sig rekommenderas alla att ta med hög solskyddsfaktor och ordentligt med vatten att dricka. Och gärna badkläder, det finns gott om närbelägna badplatser för den som behöver svalka sig efteråt.