Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sveriges veteraner – allt började på Yran

De är inga heta nykomlingar, inga spralliga debutanter, men på scenen har de blivit lika orubbliga som norrländska furor. I år är det sjunde gången Lars Winnerbäck, spelar på Yran. Och sjätte gången för Docenterna och The Ark. Festivalens veteraner har lyckats hålla sig aktuella i en förgänglig bransch. Vilka var de och vilka är de nu? LT har grävt i arkiven och pratat med de som följt artisterna genom åren.

Annons

Storsjöyran är inte bara full av hemvändare bland publiken, det finns även artister som gärna återkommer år efter år. Många av dem har ett speciellt förhållande till festivalen. För vissa av dem var det faktiskt här som karriären tog ett viktigt och avgörande steg framåt, uppåt.

Precis så var det för The Ark. För tio år sedan gjorde bandet ett starkt intryck på Yranpubliken när de spelade på Gaffa, en liten scen på vägen mot Yrancampingen. Då var de ett band som det talades om i popens innekretsar, men de skulle snart bli folkliga.

LT skrev att gruppen slog knock på den till en början glesa åskådarskaran. Fler och fler samlades framför spelningen som mynnade ut i ”skön konserthysteri”. Då hade The Ark nyligen släppt singeln ”It takes a fool to remain sain” och gitarristen Martin Axén mindes upplevelsen två år senare i en intervju i LT: ”Det kändes efteråt som en av våra genombrottsspelningar. Vi visste väl fortfarande inte riktigt om vi hade en publik, men helt plötsligt var det väldigt mycket folk framför scenen och vi var väldigt upprymda och lyckliga efteråt”, sa han.

2003 fick Ola Salo och hans kumpaner högsta betyg av Bengt Ola Mattsson som då jublade att The Ark saknade motstycke. Fem år senare, 2008, då arkarna senast befanns sig på jämtländsk mark, var recensenten mer sval i ådrorna och tyckte att uppryckningen kom först i extranumren. Hur det än blir i år är Stefan Herdell imponerad av bandet vars resa gått både upp och ner. Efter en paus är The Ark åter aktuella med skivan ”In full Regalia” där hiten ”Superstar” finns med.

– De började som indieband, blev folkkära och sedan kulminerade allt med Melodifestivalen som blev en stor besvikelse. Det hade kunnat köra bandet i botten. Nu är de lika heta igen som de var med ”It takes a fool” och känns lika spännande som när de kom med tåget där även Håkan Hellström och Magnus Uggla ingick, säger Stefan.

Ett annat klassiskt Yrannamn är Docenterna med sångaren och frontmannen Joppe Pihlgren. Första gången bandet med oförglömliga låtar som ”Solglasögon”, ”Bensin i blodet” och Varma öl och kalla element” besökte Yran 1986 kunde man läsa att publiken var lika hänförd som LT:s recensent över bandets energi, starka melodier, och träffsäkra texter. Joppe Pihlgrens scenakrobatik nämndes också: ”Gång efter annan slängde han sig hejdlöst ut bland publiken som villigt tog emot honom med öppna armar. Kort sagt: En konsert kan knappast bli bättre.”

Tre år senare, 1989, var östersundarna lyckliga för att Docenterna valde att göra ett stopp på Storsjöyran, ett av sommarens få trots att gruppen då var aktuella med skivan ”Söderns ros”. Omdömet i tidningen blev inte lika översvallande den gången, även om recensenten svängde sig med ord som vitamininjektion.

På den tiden jobbade Östersundsbördiga Jennie Sundgren för Storsjöyran och följde Docenterna på nära håll. Hennes uppgift var bland annat att köra artisterna från hotellet till Badhusparksscenen. Hon har sett Docenterna många gånger och tror inte att årets framträdande blir någon besvikelse, för även om bandet släppt nytt material i år håller även deras gamla låtar, som ”Solglasögon” än i dag.

– Docenterna är ju ingen grupp som ständigt släpper nytt eller alltid befinner sig ute på turné. Men så plötsligt kommer det något nytt och då känns det alltid fräscht och kul, aldrig tråkigt eller förlegat. På det sättet är de unika. Jag tror att det är Joppe Pihlgren och hans bror Kricke som är de starka i bandet och som gör att de utvecklas hela tiden. Samtidigt går det inte att missta deras sound för någon annans, säger hon.

Numera ingår även gitarristen Jon Jefferson Klingberg med rötterna i Strömsund i Docenterna. Under 2010 gör bandet en satsning som de kallar Projekt 2010 Under året kommer tre ep:s att ges ut. Först ut i serien var ”Vanligt folk” som släpptes i maj.

The Ark ställer gärna upp för pressen, andra behöver inte marknadsföra sig på det sättet. Lars Winnerbäck, som spelade på Storsjöyran första gången 1999, kan fortsätta hålla på sin integritet, hans publik hör till den mest trogna ändå. Inför sommarturnén 2003 vägrade han som vanligt att prata med tidningarna. I en intervju med fansen på sin hemsida som LT uppmärksammade svarade den numera 35-årige Linköpingssonen att han tycker att det där med att synas i media är rätt överskattat: ”Jag har inte så mycket jag känner att jag behöver säga om mig själv, utan ser helst att min musik blir mer uppmärksammad än min person.”

I samma intervju berättar han också att låten ”Nästan perfekt” på skivan ”Kom” uppstod på hotellrummet efter Yranspelningen 1999 med Bland helgon, skurkar och vanligt folk, där Staffan Hellstrand gästade. Och det är känslan efter ett lyckat framträdande den handlar om: ”Jag och Hellstrand satt och pratade på ett hotellrum i Östersund och vi var överens. Allt är nästan perfekt.”

Nu släcker de på scenen

Nu återstår ett öronsus

Spara känslorna till gryningen

Ta in varenda blick och alla orden

Det är tomt i garderoben

Och allt har fått ett annat ljus

Hon i baren räknar kassan

Och vakterna går runt och flyttar bord

Och allting, allting, allting

Allting, allting, ja allt

Är nästan perfekt

År 2000 framträdde Winnerbäck i Badhusparken, men 2003 fick han hålla till på Stortorget för första gången. Då drog han mest publik av alla under fredagen, en småstadspublik känner igen sig i en småstadsartist. Winnerbäck konstaterade själv från scenen att det var den största publik som han och bandet Hovet någonsin spelat för och bjöd på extranummer fram till klockan tre på natten. LT:s recensent Christer B. Jarlås gav honom en fyra i betyg trots att konserten inleddes med ljudproblem.

Senast Lars Winnerbäck gästade Östersund var 2008 och då var det Stefan Herdell som med lite blandade känslor bevakade konserten där han uppmärksammade att Winnerbäck är duktig entertainer som har publiken i sin hand hela tiden. Samtidigt kan han inte låta bli att tycka att han är rätt ointressant som artist.

– Han står och stampar i samma fåra hela tiden, från den första plattan till den senaste är det noll utveckling. Men publiken är jätteglad för det, de vet vad de får. Jag tycker mest att det är tråkigt, men samtidigt kan jag förstå folk som dyrkar honom, på något sätt är han vår tids Lasse Lönndahl. Han har hittat ett vinnande koncept och aldrig ändrat på det, säger Stefan.

LT spådde redan år 2000 att musikdecenniet, som då sades bli mindre eklektisk än det förra, skulle tillhöra Lars Winnerbäck, och vi hade rätt. I år är vi inne på en ny tioårsperiod och fortfarande finns han där. Aktuell med nya singeln ”Från kylan in i värmen” kliver han upp på Stortorgsscenen på lördag.