Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sveriges starkaste ishockeyspelare

/
  • Tobias Molin spelade ishockey och började köra styrketräning som komplement. Nu är han starkast i Sverige.  Foto: Hans-Råger Bergström
  • Några av ÖAK:s tävlingslyftare. Från vänster Kari Mattila, Jens Hellberg, Göran Andersson, Tobias Molin, Lennart Nilsson och Jan-Erik Jönsson.

Tobias Molin, 18, går på ishockeygymnasiet i Östersund. Hockey spelar han inte. Bäst i Sverige är han däremot.

Annons
– Jag går kvar på ishockeygymnasiet, men satsar sedan ett år helhjärtat på styrkelyft, förklarar Tobias.
Satsningen har betalat sig på ett sensationellt sätt. Till SM kommande helg åker han som storfavorit. Dessutom som innehavare av flera svenska ungdomsrekord i klassen 67,5 kilo ungdom.
Vi drar Tobias personliga toppnoteringar.
Knäböj 200 kilo.
Bänkpress: 135 kilo. (Svenskt rekord).
Marklyft: 22.5 kilo. (Svenbskt rekord).
Sammanlagt: 555 kilo. (Svenskt rekord).
Orsaken till att Bräcke-sonen Tobias valt bort hockeyn:
– Jag kände att det var i styrkelyft jag kunde nå elitnivå.
Får väl nästan skämmas för att jag som sportskrivare aldrig hört talas om Tobias tidigare.
Får väl skämmas ännu mer för att jag inte hade koll på vilken enorm urkraft det finns i ÖAK:s (Östersunds Atletklubb) träningslokaler i Östersunds sporthall.
Tobias är nämligen långt ifrån ensam om att ha nått toppnivå.
Ett helt gäng aktiva har samlat på sig så många medaljer på nationell och internationell nivå att en större kartong skulle kunna fyllas. Enbart ÖAK:s altmeister, världsmästaren Kari Mattila, har håvat in 58 stycken.Så finns också, exempelvis:
Lennart Nilsson vars senaste bedrift är att han bärgat silver i Europamästerskapen för veteraner.
Jens Hellberg som är nordisk mästare för ungdom.
Tobias Molin som har SM-guld och svenskt rekord i ungdomsklassen.
Dessa killar stötte jag på vid ett hux-flux besök i träningslokalen i måndags kväll.
Hade jag kommit en annan kväll hade strjärnor som Cecilia Nordin, Anette Langva-Henriksen, Amit Selberg och Niklas Jönsson förmodligen varit på plats.
Alla vi som suckar efter mer idrott på elitnivå i länet ska nog skämmas en del över att vi inte uppmärksammar detta gäng vars försynthet till och med är större än deras muskler.
– Det är träningen som är grejen. Har försökt dra ner ett par gånger, men det går bara inte, säger ("Mr stor som en radhuslänga") Lennart Nilsson.
Fantastisk miljö över huvud taget nere i källaren på Sporthallen. Skapad sedan "urminnes tider" av ledare (styrkelyft) som nyligen bortgångne Sixten Gidén, Roland Ström och Kari Mattila.
Och av deras polare i lokalen intill (boxning) Sven Lundstedt och Bertil Bredin.
Nämnda ledare och ett par till bosatte sig i hallen när den byggdes och har stannat alltsedan dess för att ta hand om kull efter kull av ungdomar.
Väldigt slående vad gäller dessa sporter som lätt betecknas som macho vilka föregångare dessa ledare varit när det gäller att vårda de feminina plantor som sökt sig till deras lokaler.
Var nyss på besök hos boxarna och Sven Lundstedt formligen lyste när han framhöll sina tjejer.
Kari Mattila, den snälle och positive nallebjörnen, blev nästan gråtfärdig när han konstaterade att jag kikade in just en kväll när ÖAK:s tjejer hade tagit träningsledigt. Sken upp, gjorde han, förstås när jag lovade att komma tillbaka. Lite synd att ÖAK fått det ekonomiskt tufft sedan stadens regementen lades ned.
– Vi fick många betalande medlemmar den vägen. Berätta gärna att motionärer är mer än välkomna att träna hos oss. Vi tar emot alla alla som vill träna, säger Lennart Nilsson.
Visst, det berättar jag gärna.
Kan till och med rekommendera tvehågsna att söka sig till ÖAK:s källarutrymmen. Har provat på själv för ganska många år sedan.
Kände vid mitt besök nu att det är precis som det var förr.
Nämligen att spinkisar tas emot på lika villkor som redan biffiga.
Och det det råder en verklig idrottsatmosfär, i den mest positiva bemärkelse, i lokalerna.
J Jag går kvar på ishockeygymnasiet, men satsar sedan ett år helhjärtat på styrke-lyft. Jag kände att det var i styrkelyft jag kunde nå elitnivå.
Tobias Molin

Mer läsning

Annons