Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sveriges Radios romanpris till Elsie Johansson

Med en bok om en äldre kvinnas behov av kärlek och sexualitet tog Elsie Johansson hem Sveriges Radios romanpris 2009 på 30 000 kronor. Själv hoppas hon att även män ska upptäcka vinnarboken ”Sin ensamma kropp”.

Annons

– Jag vill ha fler manliga läsare. Men tyvärr ger omslaget fel signaler om att den riktar sig till kvinnor, att det här är lite tantsnusk. Men boken ser också till männens situation och hur de tycker och tänker, säger hon.

”Sin ensamma kropp” är en osentimental berättelse om den 72-åriga välbeställda änkan Marie-Louise Parre och hennes längtan efter att få utlopp för all ”överbliven kärlek” hon samlat på sig under åren. Men trots att huvudpersonen har passerat pensionsåldern menar Sveriges Radios lyssnarjury att boken är allmängiltig –”möjlig för alla att känna igen sig i”.

– Lyssnarjuryn har fritt och otvunget gått in i berättelsen utan förutfattade meningar eller plikt. Det känns så äkta och skönt. Jag är verkligen glad för det, säger Elsie Johansson.

Pristagaren utses av en lyssnarjury på sju personer. Ända sedan Sveriges Radios romanpris instiftades 1993 är det utvalda lyssnare som har fått avgöra vem som skrivit den allra bästa romanen under året som gått.

Elsie Johansson fick priset i hård konkurrens med bland andra Malte Persson som var nominerad för den historiska romanen ”Edelcrantz förbindelser” och Agneta Klingspor som tävlade med ”Pressa läpparna här”.

Förra året var det Björn Runeborg som utsågs till vinnare med romanen ”Dag”. Bland tidigare pristagare märks också Elisabeth Rynell, Jonas Hassen Khemiri och Lotta Lotass.

Mer läsning

Annons