Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sveriges högst belägna utställning visades upp i Högvålen

/
  • Mats Lagerman fixade det konstnärliga. Gun Mårtensson fixade till det som magen behöver.Foto: Håkan Degselius

Konst kan bjuda både på högt och lågt. I Högvålen bjöds det på Sveriges högst belägna konstutställning då tio konstnärer visade upp sig på 955 meter över havet.

– Det är en natur, kultur och matupplevelse, säger Mats Lagerman.

Annons

Fjällmiljöerna är onekligen mycket vackra i Härjedalen. Extra vackert var kanske Högvålen under veckoslutet då tio konstnärer i olika genrer ställde ut sina alster på högfjällsplatån i Sveriges högst belägna by.

Utställningen kallades lämpligt nog Högspänning och det var en fortsättning av en utställning som varit i Hammarby sjöstad tidigare, en utställning benämnt Lågspänning.

– Kontrasterna mellan platserna är häftig. Hammarby sjöstad är kanske den plats där befolkningen ökar mest i hela Sverige och i Högvålen bor det bara 20 bofasta, säger Mats Lagerman, initiativtagare till den annorlunda utställningen.

En orsak till arrangemanget är att Mats konstnärskollektiv, 105 kvadrat, firar 25 års jubileum.

– Sedan är det ju ett annat jubileum det är att jag firar 50 år som fjällvandrare.

Och det var relativt många som passade på att ta bilen upp på fjället, för övrigt den enda fjälltopp i Sverige som har en egen bilväg. Där uppe fick besökarna ta del av en smakupplevelse som tillhör kulturen i Härjedalen, kolbullar.

Mer läsning

Annons